Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pampeliškový sirup bez vaření

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut

Pampeliškový sirup bez vaření - postup přípravy

Pampeliškový sirup alias pampeliškový med vařívaly už prababičky, ale dnes už víme, že dlouhým varem se ztrácejí prakticky všechny účinné látky, které se v žlutých jarních kvítcích skrývají. Pokud byste rádi něco zdravějšího, aniž byste na tuto pochutinu zcela rezignovali, máme pro vás perfektní recept na pampeliškový sirup, který se bez vaření zcela obejde.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Květy pampelišek posbírejte za slunného dne těsně před polednem na louce, která je dostatečně vzdálená od zdrojů civilizačního znečištění, jako jsou továrny, frekventované silnice nebo chemicky ošetřovaná pole či sady. Po sesbírání je nechte rozložené venku na velkém stole nebo na zemi na kusu utěrky a dopřejte hmyzu, který je obývá, dostatek času na odchod. Květy nikdy nemyjte ani neoplachujte!

2. KROK

Jakmile jsou pampelišky připravené, vezměte jednu po druhé a oddělte z nich žluté kvítky od zelených květních lůžek. To můžete udělat jen tak prsty, anebo je můžete ostříhat nůžkami či odříznout nožem. První varianta je ale nejšetrnější.

3. KROK

Připravte si čistou a sterilizovanou zavařovací sklenici o objemu 750 ml, do níž se pohodlně vejde sirup z uvedené dávky surovin. Pokud chcete sklenic více, jen ingredience vynásobte požadovaným množstvím sklenic.

Na dno sklenice nasypejte trochu cukru. Na něj rozprostřete část pampeliškových květů a ty opět zasypejte cukrem. Tímto způsobem vrstvěte květy a cukr, dokud není sklenice plná. Během plnění přísady mírně stlačujte.

4. KROK

Poslední patro bude tvořit cukr. Na ten nasypejte celý sáček kyseliny citrónové (asi 8 g), anebo použijte plátky citrónu či jen vymačkanou šťávu. Sklenici pevně uzavřete a uložte ji na teplém a slunném místě, kde ji nechte stát asi 14 dní, tedy tak dlouho, dokud se cukr samovolně zcela nerozpustí.

5. KROK

Po odležení je třeba pampeliškový med scedit od pevných částí. To jde nejsnáze tak, že jím naplníte čistou nylonovou ponožku (silonky) nebo gázový sáček. Umístěte jej do misky a nechte ji několik hodin stát, dokud hustý sirup nevyteče ze sítka ven. Poté jej můžete slít do čisté skleničky a uložit do spíže.

6. KROK

Tímto uvedeným způsobem se z pampeliškového pylu do výsledného produktu přenese část zdraví prospěšných látek, zejména pak vitaminy, hořčiny, enzymy, saponiny, třísloviny, minerální látky, bílkoviny, vláknina inulin, cholin, který přispívá k dobrému metabolismu tuků, a další.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Kuhanje je zabavno

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů