Pečená krkovička v máslové marinádě - postup přípravy
Představte si plátky z vepřové krkovičky, které jsou tak jemné, že se jen rozpadají a rozplývají se na jazyku. K tomu pikantní příchuť černého piva a zázvoru a jako příloha šťouchaný brambor či bramborová kaše a dostanete lahodnou a hřejivou večeři, kterou své strávníky rozhodně nezklamete. Pikantní příchuť tohoto pokrmu spojená s máslovou jemností je neuvěřitelná. Zkuste to také.
Ingredience
Maso omyjte a osušte, paličkou trochu rozklepejte a z obou stran nasolte a opepřete. Na kamnech v kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě rozehřejte máslo, přilijte k němu tři deci piva pokojové teploty, přidejte drcený kmín, lžičku sušeného zázvoru, případně kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru a nakonec majoránku. Všechno dobře společně rozmíchejte.
Maso vložte do zapékací misky a z obou stran je potřete máslovou marinádou a zbytek jí přelijte přes maso. Takto vložte misku s masem do lednice a nechte ho marinovat minimálně 3 hodiny, nejlépe však přes noc.
Následující den maso vyjměte z lednice a nechte zahřát na pokojovou teplotu. Zapněte troubu, aby se předehřála na 200 stupňů Celsia a vložte do ní marinované plátky krkovičky péct dozlatova. Během pečení přelévejte výpekem z pekáčku, případně můžete v průběhu pečení podlít trochou vody.
Po dopečení vyjměte maso z pekáčku a výpek podle chuti zahustěte, případně ještě dosolte a dopepřete.
Maso podávejte se šťouchaným bramborem nebo bramborovou kaší přelité omáčkou ze zahuštěného výpeku a marinády.
Stejným způsobem můžete připravit vepřovou krkovičku i pro grilování, v tom případě však nezískáte z masa žádnou šťávu. Grilovaná krkovička je ale velmi chutná s opečeným bramborem a grilovanou zeleninou.