Pečené kuře na medu se šťouchaným bramborem - postup přípravy
Pečené kuře na medu je sice jednoduchá, zato však nesmírně lahodná pochoutka, o jejíž chuti se vám bude i zdát. Spolu se šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou tvoří perfektní pár. Recept máme od paní Ladislavy Šatavové
Na pečené medové kuře
Na šťouchané brambory se slaninou
Připravte si medovou marinádu. Med smíchejte se sójovou omáčkou a rostlinným olejem, prolisujte do ní česnek a podle chuti osolte a opepřete. Marinádu dobře promíchejte. Kuře omyjte a osušte, případně očistěte od zbytků peří a celé ho zvenčí i zevnitř potřete připravenou marinádou.
Potřené kuře vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho cca 1 hodinu nebo podle potřeby. Během pečení ho pravidelně přelévejte výpekem a čas od času podlijte trochou vody.
Zatímco se kuře peče, připravte si šťouchané brambory. Uvařte brambory v osolené vodě doměkka a rozšťouchejte je na kaši. Na sádle v pánvi osmahněte cibuli dorůžova. Nakrájejte anglickou slaninu na kostičky a přidejte ji na pánev k cibuli. Obojí společně opečte dozlatova a přimíchejte do brambor.
Upečené kuře rozporcujte a podávejte s kopečkem vařených brambor ozdobených nasekanou jarní cibulkou a přelitých výpekem zpod kuřete.