Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramboráky s překvapením

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Bramboráky s překvapením - postup přípravy

Když se řekne plněný bramborák, každý si většinou představí placku ze strouhaných brambor, která se přehne přes nějakou masovou či zeleninovou směs. Co na to ale zkusit jít jinak a náplň do bramboráku zabalit ještě před usmažením? Bramborákové kuličky plněné mletým masem a sýrem jsou šťavnaté a naprosto úžasné a navíc v našich končinách značně neobvyklé. Zpestřete svůj jídelníček něčím opravdu zajímavým a tyhle bramborákové koule si jednoduše připravte také.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle, bylinky nasekejte najemno a česnekové stroužky očistěte a prolisujte lisem na česnek. Všechny tyto přísady smíchejte dohromady a přidejte k nim změklé máslo při pokojové teplotě a vytvořte jednolitou hmotu, ze které vytvarujte malé kuličky, vyložte je na tác, přikryjte přilnavou fólií a vložte do mrazáku, aby úplně zmrzly.




Mleté maso přemístěte do misky a ochuťte ho solí a černým pepřem. Pokud chcete, můžete přidat i jakékoliv jiné své oblíbené koření na kuřecí maso.

Brambory nastrouhejte za syrova na hrubém struhadle, vložte do cedníku a proudem vody důkladně propláchněte. Nechte vodu zcela odtéct, případně můžete brambory jemně vymačkat a vyklopte je do vlastní misky. Vyklepněte k nim dvě nebo tři vajíčka a přidejte také sůl, pepř a bramborový škrob.

Zmrzlé sýrové koule vyjměte z mrazáku a připravte si je k ruce. Do hlubokého talíře si nasypejte hladkou mouku a vedle si připravte také misku se strouhanými bramborami.

Kořeněné mleté maso rozdělte na tolik částí, kolik sýrových kuliček jste předtím vytvořili. Z každé části pak vytvarujte kouli a rozplácněte ji na tenčí placku. Do placky pak zabalte sýrové kuličky a důkladně uhlaďte, aby se koule nerozbalovala.


Takto připravené koule namočte do hladké mouky a zabalte je do bramborové hmoty. Rukama kouli pevně uhlaďte.

Na kamnech rozpalte pánev s takovou vrstvou oleje, aby dosahoval alespoň do poloviny kuliček. Takto smažte každou z obou stran dozlatova a vyložte je na talíř s papírovými utěrkami okapat.

Podávejte čerstvé, když se sýr krásně táhne, spolu s čerstvou zeleninou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů