Pečené zelné placky s valašskou kyškou - postup přípravy
Placky z různých druhů zeleniny jsou doma vždycky trhák bez ohledu na surovinu, každý recept je ale něčím zvláštní. Zelné placky podle receptu od paní Anny Horáčkové se třeba liší tím, že jsou pečené a v těstě hraje důležitou roli vedle zelí také kysané mléko.
Ingredience
Sterilované zelí slijte z nálevu, nechte ho v cedníku okapat, ale nemačkejte ho. Vodu přitom zachyťte do hrnku. Okapané zelí vložte do velké mísy.
V mikrovlnné troubě nebo na sporáku nechte rozpustit Heru nebo máslo a nalijte ho do mísy k zelí spolu s půlkou kelímku valašské kyšky nebo podobného množství kefíru či acidofilního mléka. Směs promíchejte, přidejte sůl, kmín a trochu vegety a zaprašte ji polohrubou moukou.
Zadělejte docela husté těsto, z něhož odebírejte lžící malé dávky a vyhazujte je na plech. Ruku namočte do vykapané šťávy ze zelí a rozplácněte hromádky do tvaru co nejtenčí placky. Čím budou tenčí, tím budou křupavější.
Když je plech plný, vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C a pečte placky asi 20 minut. Asi v polovině pečení placky otočte na druhou stranu. Po dopečení nechte placky zchladnout a podávejte spolu s kopečkem zakysané smetany.