Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné trubičky z listového těsta s náplní ze smetanového sýra

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 135 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Jemné trubičky z listového těsta s náplní ze smetanového sýra - postup přípravy

Pořádáte domácí oslavu a přemýšlíte, jakou chuťovku svým hostům přichystat? Máme pro vás skvělý recept na trubičky z listového těsta, které jsou plněné tou nejlahodnější náplní ze smetanového a strouhaného sýra, delikátně ochuceného křenem a vybraným kořením. Jejich výroba je radost. Bude vás nesmírně bavit a hostům bude velmi chutnat. Jen předem varujeme, raději připravte rovnou dvojitou dávku. Jinak se na vás možná nedostane.

Ingredience pro:
1 porce

Listové těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy prosejte 250 gramů mouky, přidejte 130 ml vody a sůl a uhněťte soudržné a hladké těsto. Vytvořte z něho kouli, zabalte ji do čisté utěrky a vložte na 15 minut do lednice. Mezitím ručně smíchejte 250 gramů másla s 50 gramy mouky, vytvořte máslové těstíčko a zabalte ho do fólie. Prsty hmotu vytvarujte do tvaru obdélníku velkého 10 x 20 centimetrů a vložte do lednice alespoň na 20 minut.

2. KROK

Odleželé těsto rozbalte z utěrky na mírně pomoučněnou pracovní plochu a rozválejte ho do čtverce 30 x 30 cm. Na tento čtverec položte obdélník z máslové směsi a přehněte přes něj druhou polovinu těsta. Válečkem pak hmotu rozválejte do celé délky těsta, které pak složte tak, že boky přehněte doprostřed a z výsledného obdélníku pak poskládejte stejným způsobem čtverec. Ten vložte na 15 minut do lednice a proces skládání a rozválení pak opakujte ještě dvakrát.

3. KROK

Připravte sýrovou náplň. Do hrnce nalijte 100 ml mléka, přidejte 20 g škrobu a promíchejte. Přilijte zbylé mléko, promíchejte, postavte na kamna a přiveďte k varu. Když začne směs houstnout, přidejte muškátový oříšek, sůl, bílý pepř, 100 g strouhaného sýra, smetanový sýr a křen. Dobře promíchejte a ke konci přidejte ještě jeden vaječný žloutek. Směs zahřívejte, aniž byste ji přivedli k varu, odstavte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak přidejte 100 g změklého másla a vyšlehejte směs dohladka.

4. KROK

Připravte si trubičky na kremrole a obalte je alobalem (případně je nahradíte jen pruhy alobalu stočenými dokulata) a potřete je olejem. Vyndejte těsto z lednice, rozdělte ho na půlky, jednu schovejte na příště a druhou vyválejte na 1 mm tenký čtverec o rozměrech 30 x 30 cm. Kolečkem na pizzu ho rozřežte na proužky silné 2 cm, které namotejte na připravené trubičky a vyložte na plech pokrytý pečicím papírem. Potřete povrch těsta žloutkem smíchaným s 1 lžící mléka a pečte na 200 °C po dobu 10 až 12 minut. Po upečení nechte trubičky trochu vychladnout.

5. KROK

Náplň vložte do zdobicího sáčku, těstové korpusy stáhněte z trubiček a naplňte celou dutinu připravenou sýrovou náplní. Okraje pak namočte do strouhaného sýra, vyrovnejte trubičky na tác, nechte úplně vychladnout a podávejte.  

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů