Pečený jelítkový prejt s bramborem - postup přípravy
Tato zabíjačková dobrota prostě nemá konkurenci. Pokud jste se dostali přímo do víru dění domácí zabijačky a rádi byste si připravili tuto báječnou dobrotu, postupujte podle receptu od paní Ladislavy Šatavové. A jestliže žádná zabijačka není nikde na dosah, prostě zajděte ke svému řezníkovi a on vám všechny přísady v mžiku obstará.
Ingredience
Velké kroupy důkladně propláchněte a uvařte je v osolené vodě doměkka. Cibuli oloupejte, nasekejte ji nadrobno a na sádle ji nechte osmažit dozlatova.
Vařený bůček umelte najemno spolu se škvarky a smíchejte je s vepřovou krví a s uvařenými a okapanými kroupami do homogenní hmoty. Tu podle chuti osolte a opepřete, přidejte česnek, drcený kmín a majoránku a také trochu sušeného zázvoru.
Do směsi vyklopte osmaženou cibulku i s tukem a hmotu znovu dobře promíchejte. Rozprostřete ji do pekáče předem bohatě vymazaného sádlem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C asi na 45 minut.
Mezitím uvařte oloupané brambory v osolené vodě doměkka. Upečený prejt podávejte s vařenými bramborami, které můžete případně také rozšťouchat, a doplněný o kyselou okurku nebo kyselé (nevařené ani nehuštěné) zelí. Skvěle ale chutná i jen tak samotný s chlebem.