Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé jogurtové placky s petrželkou pečené na pánvi

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Rychlé jogurtové placky s petrželkou pečené na pánvi - postup přípravy

Klasický chleba je dobrý. Placky pečené na pánvi jsou ale ještě mnohem lepší. Vyzkoušejte tradiční recept na snadné pečivo z jogurtového těsta, které se hodí ke snídani i svačině. Nebudete se jich moci nabažit.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do misky vyklopte bílý jogurt, přilijte k němu sklenici vody a jednu čajovou lžičku soli a metličkou vše důkladně rozšlehejte do řídké tekutiny. Do ní vsypte hladkou mouku prosátou přes jemné sítko, přidejte prášek do pečiva a rukou promíchejte a uhněťte soudržné a mírně lepivé těsto. Přilijte k němu lžičku rostlinného oleje, a ještě trochu těsto prohněťte. Nyní by se mělo přestat lepit na mísu i na ruce. Vytvarujte z hmoty kulatý bochníček.

2. KROK

Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky a vyklopte na ni těsto. Jeho povrch rovněž lehce pomoučněte, rukou ho roztáhněte do placky a tu rozdělte na dva kusy. Oba vyválejte do válečku a každý rozkrájejte na pět kousků. Tím vzniklo deset částí těsta, které vytvarujte do kuliček. Vyskládejte všechny kuličky na pomoučněný talíř a zakryjte je potravinářskou fólií, aby v průběhu práce těsto nevysychalo.

3. KROK

Odeberte jednu kuličku, posypejte ji trochou hladké mouky a splácněte ji na placku. Válečkem ji rozválejte do tenké placky o průměru kolem 10 až 12 centimetrů a odložte ji stranou. Stejným způsobem zpracujte i ostatní těstové kuličky. Pokaždé, když odeberete kuličku těsta ze zásobníku, opět zbytek důkladně zabalte fólií. Pokud by těsto vyschlo, při tvarování by se začalo lámat a drobit. Hotové placky rovněž zakryjte čistou bavlněnou utěrkou.

4. KROK

Na kamnech rozehřejte na středním ohni suchou mělkou pánev a když je horká, vyskládejte na něj tolik těstových placek, kolik se jich vejde. Nechte je minutu opékat a když těsto začne tuhnout, otočte je na druhou stranu. V tu chvíli se placky začnou zvedat a vytvářet nafouknuté bochníčky. Během pečení jimi na pánvi pohybujte a otáčejte je (jde to pohodlně rukou), aby se nepřipalovaly. Když jsou z obou stran krásně zlatavé a propečené, sejměte je z pánve. Smíchejte rozpuštěné máslo s čerstvě nasekanou petrželkou a potřete jím každou placku z obou stran a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů