Pečený zelný salát s cuketou, bramborem a smetanovým dresingem - postup přípravy
Sáček na pečení je bezva věc. Je praktický z hlediska údržby kuchyně po vaření, ale ušetří i čas a energie spotřebované při vaření a pečení. Pokud si navíc připravíte tento skvělý zeleninový recept, hubnutí vám půjde hravě samo.
Ingredience
Na dresing
Hlávkové zelí ostrým nožem nakrouhejte na tenké nudličky a vložte je do mísy. Cuketu zbavte obou konců, oloupejte z ní slupku a nakrájejte ji na kostky. Mrkev očistěte a nakrájejte ji na slabší a delší hranolky. Oloupané brambory nakrájejte na slabší měsíčky a očištěnou papriku na proužky.
Do misky nalijte olivový olej, přidejte do něj sůl, případně pepř a vaše oblíbené koření či sušené bylinky. Česnek oloupejte a nastrouhejte ho na jemném struhadle (případně ho prolisujte) a přimíchejte ho do kořenicí směsi.
Připravte si speciální sáček na pečení, který na jednom konci zajistěte svorkou a naplňte jej nejprve zelím, poté paprikou, po ní vložte vrstvu cukety a nakonec mrkev a brambory. Do sáčku na zeleninu nalijte připravenou olejovou marinádu, pytlík uzavřete a zeleninu v něm dobře proklepejte, aby se všechny kousky dobře obalily marinádou.
V sáčku vytvořte špejlí pár otvorů pro únik páry, položte jej na plech a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C péct po dobu 1 hodiny. Mezitím v misce smíchejte zakysanou smetanu s trochou hořčice, nadrobno nakrájenou větší kyselou okurkou a trochou jemně nasekaného kopru. Směs dobře promíchejte a nechte chvilku uležet.
Dopečenou zeleninu rozbalte ze sáčku, promíchejte ji a podávejte spolu s kopečkem smetanového dresingu