Kynuté knedlíky s borůvkami nebo povidly - postup přípravy
Sladké kynuté knedlíky jsou oblíbenou českou klasikou, můžete je naplnit třeba borůvkami, případně lze použít i povidla. Recept nám poskytla paní Vladimíra Bosáková.
Ingredience
Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí. Promíchejte a nechte pár minut stát, dokud se nerozeběhne kvásek.
Přidejte vejce, olej, sůl a nakonec vše nasypejte do mísy s polohrubou mukou. Ručně nebo za pomoci robota vypracujte hladké, nelepivé těsto, přikryjte ho a nechte asi hodinu kynout.
Z těsta odkrojte kusy na knedlík, doprostřed dejte borůvky nebo povidla a pečlivě je zabalte a těsto spojte prsty. Na sporáku přiveďte vodu k varu ve velkém hrnci.
Jakmile dosáhne bodu varu, dejte do ní knedlíky, vařte je 3 minuty, pak je obraťte a vařte další 3 minuty. Po vytažení z hrnce je hned propíchněte špejlí, aby „nespadly“.
Ozdobení je na vás. Můžete použít moučkový cukr, máslo, tvaroh, šlehačku či další vhodné ingredience podle vaší chuti.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.