Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pěnové dezerty jsou pravou sladkou tečkou pro gurmány

Pěnové dezerty jsou pravou sladkou tečkou pro gurmány - postup přípravy

Dlouhý výčet surovin a komplikovaný postup nejsou vždy zárukou lahodného a skvělého dezertu. Jak praví klasik, v jednoduchosti je krása. Připravte si proto snadnou a rychlou čokoládovou pěnu, kterou zvládne vyrobit i naprostý začátečník. Strávíte jen deset minut přípravou a výsledek bude nad očekávání. Pokud toužíte po něčem kapku složitějším, zato však o to lahodnějším a v neposlední řadě variabilnějším z hlediska surovin, připravte si lahodnou žloutkovou pěnu s čerstvým ovocem a sektem.

Ingredience pro:
1 porce

Čokoládová pěna

Šampaňský dezert s čerstvým ovocem

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Čokoládová pěna

Tmavou čokoládu nalámejte na malé kousky do hluboké misky. Zahřejte 100 mililitrů smetany tak, aby byla horká, ale nevařila se. Smetanu přelijte přes nalámanou čokoládu v misce a počkejte, dokud se nezačne rozpouštět.




Začněte tající směs jemně míchat, a pokračujte v tom, dokud se nerozpustí veškerá čokoláda a dokud se nespojí se smetanou do jednolité a hladké směsi.

Zbylých 300 mililitrů vychlazené smetany vyšlehejte v jiné misce do nadýchané a měkké pěny. Nádobu i šlehací metly předtím vložte na půl hodiny do lednice, aby byly úplně studené.

Když získáte nadýchanou šlehačku, přidávejte do ní postupně po menších dávkách rozpuštěnou čokoládu se smetanou a pokaždé hmotu důkladně vyšlehejte.

Pokračujte, dokud nezapracujete veškerou čokoládu a nezískáte nadýchanou tmavou pěnu.

Hotovou vyšlehanou čokoládovou šlehačku naplňte do ozdobných pohárků.

Zasypejte hoblinkami strouhané čokolády, ozdobte čtverečkem čokolády a podávejte.

Šampaňský dezert s čerstvým ovocem

Vyklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Bílek odložte na příště a žloutek vložte do misky. Přisypejte k němu cukr a přilijte šumivé víno. Postavte misku nad páru a metličkou šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte hustou pěnu (pozor, nezahřívejte příliš intenzivně, aby se vám žloutek nesrazil!)

Všechno ovoce dobře umyjte, případně zbavte stopek, nakrájejte na drobné kousky, které vložte na dno ozdobných pohárků a přelijte je hotovou žloutkovou pěnou. Navrch ozdobte několika pokrájenými jahodami, malinami a kousky melounu a ozdobte větvičkou čerstvé máty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů