Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pestrobarevný letní salát na zimu

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Pestrobarevný letní salát na zimu - postup přípravy

Letní zavařování nemusí být nuda a výsledek takového zábavného procesu bude vždy skvělý. Vyzkoušejte třeba tento veselý letní pestrobarevný salát z pěti druhů zeleniny a sušené petrželky, který oceníte v létě, v zimě i po celý rok.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na nálev

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Okurky i se slupkou nakrájejte na kolečka. Papriku dle svých preferencí očistěte, rajčata zbavte bubáka a mrkev oloupejte a zbavte ji obou konců. Všechny druhy zeleniny pak nakrájejte na malé kostičky. Česnek očistěte a nakrájejte jej na malé kousky.

2. KROK

Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice. Na dno každé sklenice vhoďte pár kousků česneku a na ně přihoďte kolečka okurek tak, aby zhruba pokryly celé dno. Na okurky rozdělte rajčata, poté mrkev a nakonec papriky. Na papriky nasypejte opět trochu česneku a vrstvy opakujte. Z uvedeného množství by měly vyjít tři sklenice o objemu 1 litr.

3. KROK

Do každé sklenice přidejte po 1 lžíci soli a cukru, přilijte 4 lžíce oleje a 3 lžíce jakéhokoliv octa. Lžíce dávkujte tak, aby nebyly úplně plné, ve skutečnosti je množství zhruba ¾ objemu polévkové lžíce. Nakonec přisypejte do každé sklenice pár špetek sušené petrželky.

4. KROK

V konvici přiveďte k varu čistou vodu a nalijte ji na zeleninu do sklenic tak, aby dosahovala až úplně po okraj sklenic. Nakonec nádoby pevně uzavřete víčky, otočte je dnem vzhůru, zakryjte teplou dekou a nechte je zvolna vychladnout do druhého dne.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů