Pikantní salát na zimu s rajčaty - postup přípravy
Pikantní salát na zimu je osvěžující přílohou k těžším masovým pokrmům. Můžete ho použít i do sendvičů, či jako součást studených mís. Je příjemně pikantní a plný chutí.
Ingredience
Zeleninu důkladně omyjte a začněte s krájením. Z okurek odkrojte okraje, které nebudete potřebovat, a zbytek zeleniny nakrájejte na kolečka, která vložte do větší mísy. Na drobné kousky nakrájejte také rajčata, z kterých jste předem odstranili stopky, a přidejte je k okurce.
Na proužky nakrájejte omyté papriky, na půlkolečka nakrájejte cibuli a vše přidejte do mísy ke zbytku zeleniny.
Poznámka: Před krájením z paprik odstraňte semeníky.
Do mísy vsypte také nadrobno nakrájenou pálivou papriku bez semeníku, nasekanou petrželku, všechny ingredience ochuťte solí a důkladně promíchejte.
Poznámka: Zeleninovou směs nechte 30 minut odpočívat. Během této doby zkřehne a pustí šťávu.
Zeleninovým salátem naplňte sterilizované sklenice, do kterých vlijte také šťávu, kterou zelenina pustila. Sklenice vložte do hrnce se dnem vyloženým utěrkou, volně na ně položte víčka a do hrnce nalijte vodu tak, aby její hladina sahala asi do ⅔ výšky sklenic.
Pikantní salát na zimu zavařujte 15 minut, poté sklenice z hrnce vyjměte a víčka pevně utáhněte. Sklenice nechte volně vychladnout, pod ručníkem, dnem vzhůru.
Tip: Pikantní salát na zimu můžete použít jako osvěžující přílohu k zimním jídlům, jako jsou pečená masa nebo dušené pokrmy.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Melissa Mir