Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněná kávová zrna s domácím marcipánem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 3 minuty

Plněná kávová zrna s domácím marcipánem - postup přípravy

Plněná kávová zrna se skvěle hodí na vánoční tabuli, ale můžete je servírovat ke kávě během celého roku. Výhodou originálního receptu je jeho snadná příprava.

Ingredience pro:
31 kusů
+ -
Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte kávovou náplň. Kondenzované mléko smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem. Směs šlehejte přibližně 15 minut, do zhoustnutí.

Poznámka: Kávovou náplň šlehejte ve vodní lázni. 

2. KROK

Po zhoustnutí do směsi vmíchejte instantní kávu (můžete použít i mletou zrnkovou kávu) a poté vešlehejte 63 g změklého másla. 

3. KROK

V jiné míse vyšlehejte zbytek másla dohladka a kávovou směs do něj, po částech, vešlehejte. Náplň odložte bokem a nechte ji volně chladnout.

Poznámka: Teplá náplň vám může připadat řídká. Po vychlazení ale ztuhne. 

4. KROK

Pokračujte přípravou domácího marcipánu. Moučkový cukr smíchejte s plnotučným sušeným mlékem a jemně rozemletými mandlemi. 

Tip: Aby vznikla hladká hmota bez hrudek, moučkový cukr, před použitím, prosejte.

5. KROK

Do mísy přidejte také kokosový olej a uhněťte hladkou hmotu

Tip: Místo kokosového oleje můžete použít Heru nebo tuk Cera, který se často přidává do polev. Do marcipánu můžete přidat také pár kapek mandlové esence.

6. KROK

Poznámka: V případě, že by byl marcipán příliš řídký, přidejte více sušeného mléka. V případě, že by byla příliš hustá, nařeďte ji tukem, nikoliv vodou, která by v marcipánu vytvořila hrudky.

7. KROK

Marcipán posypte trochou moučkového cukru a vyválejte ho na plát o výšce 0,4 cm, z kterého vykrojte stejně velká kolečka. 

Poznámka: Zbylou hmotu uschovejte do sáčku, aby nevyschla.

8. KROK

Připravte si formu na tvoření kávových zrn, kterou posypte cukrem a vložte do ní jedno kolečko marcipánu tak, jak můžete vidět na níže uvedeném videu. Do středu košíčku vložte lžičku kávové náplně, kterou zarovnejte a přiklopte druhým kolečkem marcipánu.

9. KROK

Poznámka: Okraje marcipánu slepte k sobě a část, která přečnívá, odkrojte, abyste získali tvar zrna. Postup opakujte i u zbylých ingrediencí.

10. KROK

Plněná kávová zrna vyskládejte na plech, vyložený pečicím papírem a vložte je na 2 hodiny do lednice, nejlépe je v ní nechte přes noc. Pokračujte přípravou polevy.

Tip: V případě, že spěcháte, můžete cukroví vložit na 30 minut do mrazáku.

11. KROK

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem nebo rostlinným tukem. Každé kávové zrno v polevě obalte a cukroví odložte na chladící mřížku, aby z něj přebytečná poleva odkapala. 

12. KROK

Plněná kávová zrna poté vyskládejte znovu na plech, vyložený pečicím papírem a vložte je do lednice, kde nechte polevu ztuhnout. 

Tip: Aby cukroví vypadalo slavnostněji, můžete každé zrno servírovat v ozdobném papírovém košíčku.

13. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

14. KROK

Videopostup krok za krokem

15. KROK

Zdroj receptu: LiViera Desserts

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů