Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Měkké domácí croissanty s náplní z nutelly

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Měkké domácí croissanty s náplní z nutelly - postup přípravy

Čerstvé kynuté croissanty se sladkou náplní jsou snem všech dětí, ale i dospělých. Takovou svačinkou nebo snídaní nikdo nepohrdne a velmi rychle se stanou vaší oblíbenou záležitostí, kterou budete často a rádi opakovat. Kromě toho jsou jednoduché jak na výrobu, tak i na suroviny a cenu, takže vám to vlastně ani nebude tolik vadit. Doporučujeme vám ale hned napoprvé zadělat dvojitou dávku, protože croissanty zmizí rychlostí blesku.

Ingredience pro:
32 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ve dvou decilitrech teplého (ne horkého!) mléka rozmíchejte droždí a jednu polévkovou lžíci cukru a odložte na 15 minut na teplé místo. Směs začne pracovat a bublat a ve chvíli, kdy se na povrchu objeví pěna, můžete pokračovat v práci.




Mouku nasypejte do hluboké mísy, přidejte balíček prášku do pečiva a sůl a dobře promíchejte. Pak přidejte smetanu, olej a aktivovaný kvásek a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Vložte ho do velké mísy vytřené olejem, zakryjte mísu přilnavou potravinářskou fólií a nechte v teple asi hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.

Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál, rukama jej ještě trochu propracujte a rozkrojte ho na čtyři stejně velké části. Každou z nich vyválejte na kulatou placku o síle kolem půl centimetru a tu rozkrájejte rádlem na 8 trojúhelníků.

Na základnu každého trojúhelníku naneste trochu nutelly a srolujte croissanty od široké strany k úzké. Položte je na plechy vyložené pečicím papírem a nechte je tak 15 minut odpočívat.

V misce rozmíchejte jedno vajíčko s trochou mléka a mašlovačkou touto směsí potřete celý povrch croissantů. Pak je vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte, dokud na povrchu krásně nezezlátnou.

Po vytažení z trouby nechte pečivo vychladnout a poprašte jej moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů