Plněné pečené brambory se špenátem a chilli - postup přípravy
Nemáte-li chuť na maso, můžete si připravit jednoduché a rychlé plněné pečené brambory. Náplň tvoří chutný, jemně pikantní, špenát a osvěžující jogurtový dip.
Základ
Náplň
Dip
Na posypání
Omáčka
Brambory oloupejte, omyjte, rozkrojte je na polovinu a jejich střed vydlabejte pomocí lžíce tak, jak jej ukázáno ve videu níže.
Plech vymažte tukem a poloviny brambor na něj vyskládejte. Nyní si připravte marinádu smícháním rostlinného oleje se solí a mletou sladkou paprikou. Marinádou potřete střed brambor a pečte je v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 25 minut.
Zatímco se brambory pečou, připravte si náplň. Cibule oloupejte a nakrájejte je nadrobno. Na plátky nakrájejte oloupané stroužky česneku a na kousky nasekejte omytý špenát.
Na pánvi rozehřejte olej a smažte na něm cibuli s česnekem 2 minuty. Následně do pánve přidejte nasekaný špenát, pánev přikryjte pokličkou a pokrm smažte 5 minut na mírném plameni.
Poznámka: V průběhu smažení špenát s cibulí a česnekem promíchejte.
Po této době obsah pánve ochuťte solí, chilli a černým pepřem. Ingredience promíchejte a náplň vložte do středu každé brambory na plechu.
Nyní si nachystejte dip smícháním jogurtu, prolisovaného česneku, vody, kostky bujónu a mouky. Směs zahřívejte na mírném ohni přibližně 2 minuty a těsně před bodem varu dip sundejte z tepla a potřete jím špenátovou náplň.
Na závěr brambory posypte najemno nastrouhaným čedarem a brambory podlijte omáčkou vytvořenou z vody, protlaku a soli. Na povrch každé brambory nasypte trochu chilli a pokrm pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 25 minut.
Poznámka: Plněné pečené brambory po upečení polijte omáčkou a můžete servírovat. Skvěle chutnají s trochou vychlazené zakysané smetany.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: GÜLSÜMÜN SARAYI TV