Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramboráky trochu jinak

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Bramboráky trochu jinak - postup přípravy

Bramboráky jsou v Česku dlouholetou klasikou. A možná právě to je důvod, proč se nad jejich výrobou příliš nepřemýšlí a dělají se výhradně podle tradičního receptu ze syrových strouhaných brambor a s kousky uzeniny. Ve skutečnosti ale bramborové placky mohou mít velké množství různých variací, které si liší svou strukturou, vůní a samozřejmě i chutí. Pojďte s námi jednu takovou zajímavou a neobvyklou variantu vyzkoušet. Připravuje se z vařených brambor a s tvarohem a jsou neskutečně jemné a lahodné.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Brambory dobře omyjte a ve slupce dejte vařit do osolené vody. Když jsou dostatečně měkké, slijte je a trochu zchlaďte, a pak je oloupejte. Drtičem na brambory je pak rozdrťte do misky, přidejte k nim tvaroh, rozklepněte vajíčko, osolte jednou lžičkou soli a přidejte také lžičku jedlé sody, aby bylo těsto vzdušnější.




Nakonec přidejte do mísy ještě tři sta gramů mouky a uhněťte těsto, které by mělo být husté, měkké a nelepivé. Misku zakryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte stát asi 20 minut, aby začala pracovat jedlá soda a těsto trochu nakynulo.

Pomoučněte si pracovní plochu a vykynuté těsto na ni vyklopte. Trochu ho prohněťte rukama a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí. Z těch pak vytvořte koule, posypte je moukou a postupně je rozválejte válečkem na tenčí placku.

Na kamnech zahřejte suchou pánev a bramborové placky na ní z obou stran opékejte na mírném ohni pod pokličkou dozlatova. Poté, co jsou placky hotové, vyjměte je z pánve, položte na talíř a každou namažte kouskem másla po celém povrchu.

Podávejte dobrotu hned za čerstva samotnou nebo s trochou čerstvé zeleniny, případně s vaší oblíbenou omáčkou.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů