Pravé italské lasagne podle tradiční receptury - postup přípravy
Lasagne znají snad všichni milovníci těstovin, ale většina z nás si doma připravuje jen jejich okleštěnou verzi. Ta se však nikdy nevyrovná těm skutečně pravým a originálním lasagním podle prastaré italské receptury.
Ragú
Lasagne
Bešamel
Na závěr
Bůček nebo slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte je na pánvi. Mezitím si nakrájejte veškerou zeleninu nadrobno, a jakmile bůček pustí tuk, přidejte ji do pánve. Opékejte, dokud zelenina nezměkne, a poté osolte špetkou soli. K zelenině přidejte okořeněné hovězí maso. Jakmile se maso zatáhne, přilijte víno a přiklopte pokličkou. Vařte, dokud se alkohol zcela neodpaří, a poté přidejte sekaná rajčata. Jakmile se omáčka začne znovu vařit, stáhněte plamen na minimum, přikryjte a nechte dusit. Občas promíchejte a vařte asi 3 hodiny. Na závěr dokořeňte a na zjemnění přilijte mléko.
Těstoviny je samozřejmě nejlepší si vyrobit, ale pokud spěcháte, je možné použít i kupované. Smíchejte veškeré ingredience ve velké misce a vytvořte hladké, hutné těsto. To nechte 2 hodiny odpočívat v lednici a poté pomocí strojku na těstoviny vyválejte natenko. Z plátů krájejte menší kousky ve tvaru lasagní. Těstoviny vložte do vroucí vody, vařte asi minutu a poté nechte okapat v cedníku.
Nyní se pusťte do přípravy bešamelu. V rendlíku si rozpusťte máslo, přisypte mouku a smažte za stálého míchání asi 2–3 minuty. Poté přilijte studené mléko a nechte směs provařit asi 10 minut, aby zhoustla. Nezapomeňte neustále míchat, aby se vám nepřipalovala ke dnu. Okořeňte muškátovým oříškem dle vlastní chuti.
Rozehřejte si troubu na 200 stupňů a do zapékací mísy vrstvěte nejprve těstoviny, pak bešamel, masovou směs a znovu dokola, dokud nevypotřebujete všechny suroviny. Na závěr si nastrouhejte parmazán a posypte jej po povrchu. Pečte asi 45 minut, nebo dokud povrch krásně nezezlátne.