Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pravé italské lasagne podle tradiční receptury

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 225 minut

Pravé italské lasagne podle tradiční receptury - postup přípravy

Lasagne znají snad všichni milovníci těstovin, ale většina z nás si doma připravuje jen jejich okleštěnou verzi. Ta se však nikdy nevyrovná těm skutečně pravým a originálním lasagním podle prastaré italské receptury.

Ingredience pro:
4 porce

Ragú

Lasagne

Bešamel

Na závěr

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Bůček nebo slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte je na pánvi. Mezitím si nakrájejte veškerou zeleninu nadrobno, a jakmile bůček pustí tuk, přidejte ji do pánve. Opékejte, dokud zelenina nezměkne, a poté osolte špetkou soli. K zelenině přidejte okořeněné hovězí maso. Jakmile se maso zatáhne, přilijte víno a přiklopte pokličkou. Vařte, dokud se alkohol zcela neodpaří, a poté přidejte sekaná rajčata. Jakmile se omáčka začne znovu vařit, stáhněte plamen na minimum, přikryjte a nechte dusit. Občas promíchejte a vařte asi 3 hodiny. Na závěr dokořeňte a na zjemnění přilijte mléko.

2. KROK

Těstoviny je samozřejmě nejlepší si vyrobit, ale pokud spěcháte, je možné použít i kupované. Smíchejte veškeré ingredience ve velké misce a vytvořte hladké, hutné těsto. To nechte 2 hodiny odpočívat v lednici a poté pomocí strojku na těstoviny vyválejte natenko. Z plátů krájejte menší kousky ve tvaru lasagní. Těstoviny vložte do vroucí vody, vařte asi minutu a poté nechte okapat v cedníku.

3. KROK

Nyní se pusťte do přípravy bešamelu. V rendlíku si rozpusťte máslo, přisypte mouku a smažte za stálého míchání asi 2–3 minuty. Poté přilijte studené mléko a nechte směs provařit asi 10 minut, aby zhoustla. Nezapomeňte neustále míchat, aby se vám nepřipalovala ke dnu. Okořeňte muškátovým oříškem dle vlastní chuti.

4. KROK

Rozehřejte si troubu na 200 stupňů a do zapékací mísy vrstvěte nejprve těstoviny, pak bešamel, masovou směs a znovu dokola, dokud nevypotřebujete všechny suroviny. Na závěr si nastrouhejte parmazán a posypte jej po povrchu. Pečte asi 45 minut, nebo dokud povrch krásně nezezlátne.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů