Pšenično-žitný chléb bez domácí pekárny - postup přípravy
Chléb je dar a také univerzální pečivo, které se dá jíst denně a na mnoho způsobů – naslano, nasladko, jako příloha či jen tak. Pokud vás láká domácí pečení chleba, vyzkoušejte jednoduchý recept paní Jany Podolákové Burkartové, věřte, že už ale nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný.
Ingredience
Základem chlebového těsta je kvásek. Připravte jej z droždí, teplé vody a asi lžíce mouky. Nechte vzejít na teplém místě.
Kvásek vmíchejte do mouky a vypracujte vláčné těsto. Nejprve míchejte vařečkou v míse, poté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a pokračujte v hnětení rukama.
Těsto přesuňte do mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 40 minut Poté znovu prohněťte, vytvarujte bochánek, který vložte do vhodného pekáčku a nechte kynout dalších 30 minut.
Poznámka: Během druhého kynutí doporučujeme zapnout troubu a předehřát ji na 180 °C.
Nakynuté těsto potřete olejem, posypte semínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Pečení trvá asi 30–40 minut.
Před krájením nechte chléb vychladnout na mřížce. Hotový chléb by měl mít křupavou kůrku a měkký, vláčný střed.
Tip paní Podolákové Burkartové: Vyzkoušejte chléb podávat se sladkým tvarohem, posypaný ovocem a ořechy anebo například s avokádovou pomazánkou a parmskou šunkou.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.