Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí chléb rychle a jednoduše

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 210 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí chléb rychle a jednoduše - postup přípravy

Pro někoho je pečení noční můrou, pro jiného oblíbenou relaxační činností. Pokud si ale chcete upéct něco skutečně dobrého, zapomeňte na buchty a dezerty, zkuste raději čerstvý domácí chléb. Může být vůbec něco lepšího, než křehké pečivo právě vytažené z trouby? Tento domácí chleba zvládne úplně každý, dokonce i bez zkušeností. Dokonce nepotřebujete ani žádnou speciální formu, jelikož chleba můžete péct v obyčejném hrnci. Hodit se vám bude i nadšení a trocha času a trpělivosti. Výsledkem ale bude dokonalý domácí chleba, který se vám bude doslova rozpadat v ústech.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V misce smíchejte suché droždí a vodu. Směs dobře promíchejte a nechte 5 minut odstát. V samostatné misce smíchejte mouku a sůl. Do suché směsi pomalu přilévejte mokré ingredience a postupně je vařečkou vmíchávejte. Nyní si vykasejte rukávy a dejte se do hnětení. Pokud nemáte robota, budete to muset zvládnout vlastní silou. Je to docela práce, ale pro dokonalý výsledek je to nezbytné. Pořádně se do toho opřete a těsto propracujte tak, abyste do něj vháněli dostatek vzduchu Těsto by se po čase mělo přestat lepit na vaše ruce i na stěny misky, tak poznáte, že už můžete přestat. Misku přikryjte čistou utěrkou a nechejte těsto 1,5 hodiny kynout. Po této době těsto lehce promíchejte. Misku znovu zakryjte utěrkou a nechejte těsto kynout další 1,5 hodiny.




Hotové těsto vyjměte z mísy. Na desku nebo vál si nasypte trochu mouky a přeneste na něj těsto. Poté jej opět lehce prohněťte a vytvarujte z něj oválný nebo kulatý tvar podle formy, do které jej chcete dávat. Formu si lehce vymastěte olejem a těsto do ní přeneste. Poté formu dejte péct do předehřáté trouby na 230 stupňů. Pečte, dokud se nevytvoří krásně hnědá kůrka. Pak nechte chleba krátce vychladnout a můžete krájet.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů