Restovaný telecí plátek v jemné houbové omáčce - postup přípravy
Takový oběd nebo večeře vypadá luxusně, chutná stejně tak, zato práce na jeho výrobě je až podivuhodně snadná. Telecí plátky jsou velmi jemné a šťavnaté, jejich chuť perfektně pasuje k omáčce z čerstvých žampionů a dohromady tvoří jedinečně lahodnou kombinaci. Kromě toho tento recept zvládne hravě připravit i začátečník.
Ingredience
Telecí maso mírně rozklepejte paličkou s jemným vroubkováním a nožem po obvodu několikrát nařízněte okraje, aby se během restování maso nezkroutilo. Do talíře vsypte hladkou mouku a každý plátek masa v ní po obou stranách obalte. Přebytečnou mouku, která se nepřilepila na maso, opatrně oklepejte. Na kamnech rozehřejte kousek másla (lze nahradit rostlinným olejem, anebo použít kombinaci obojího) a když je rozpálené, vložte do pánve steaky obalené v mouce. Smažte je na středním ohni po obou stranách dozlatova.
Jakmile maso získá zlatavou barvu, přidejte k němu do pánve asi jednu čajovou lžičku hořčice. Podlijte vše vodou, přidejte sůl a jemně mletý černý pepř, trochu sušeného rozmarýnu a dochuťte lžičkou vegety. Vše promíchejte, přiklopte pánev pokličkou a duste maso v omáčce po dobu 10 minut.
Zatímco se maso vaří, nakrájejte žampiony na tenké plátky a očistěte jeden stroužek česneku. Po uplynutí deseti minut odklopte maso v pánvi, prolisujte k němu jeden stroužek česneku a přisypejte plátky žampionů. Rozmístěte je kolem masa, znovu přiklopte pokličkou a pokračujte ve vaření dalších 10 až 15 minut. Pokud je to nutné, přidejte v průběhu vaření do pánve trochu vody, abyste omáčku trochu naředili a případně ji podle chuti trochu dosolte a dopepřete.
Hotové steaky v houbové omáčce odstavte z plotny a ihned podávejte spolu s bramborovými hranolky, rýží nebo s těstovinami. Můžete přidat i salát z čerstvé zeleniny.