Řízečky z mletého masa se sýrovou náplní - postup přípravy
Voňavé a jemné řízečky z mletého masa s kořeněnou sýrovou náplní se u vás doma velmi rychle zabydlí a stanou se důstojnou náhradou za běžné řízky. Ba co víc, hodí se jak součást hlavního jídla spolu s nějakou dobrou přílohou, třeba s vařenými brambory či bramborovou kaší, ale velmi dobře poslouží i jako samostatná chuťovka spolu s miskou nějaké lahodné domácí studené omáčky.
Ingredience
Návod na přípravu:
Mleté maso vložte do hluboké misky, osolte ho, opepřete, případně přidejte další koření podle chuti, například sušený česnek, případně třeba oregano nebo nějakou dobrou kořenicí směs na mleté maso. Vyklepněte do masa ještě vajíčko a dobře promíchejte.
Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo.
Na pracovní plochu rozložte pečicí papír nebo silnou potravinářskou fólii a na ni vyklopte ochucené mleté maso. Pomocí prstů ho rozprostřete po celé ploše prkénka na velký obdélník, na který nasypejte strouhaný sýr, který můžete, pokud chcete, posypat hrubě nasekaným koprem, petrželkou nebo zelenou mladou cibulkou.
Sýr jemně zamačkejte do masového plátu a s pomocí pečicího papíru maso stočte do dlouhé a pevné rolády. Tu do pečicího papíru zabalte, provázkem zavažte konce, aby se nerozbaloval a takto připravenou roládu vložte do mrazáku na 3 až 4 hodiny zmrznout.
Po uplynutí této doby vyjměte maso z mrazáku, rozbalte ho z obalu a nakrájejte ho na menší porce.
V hlubokém talíři si připravte těstíčko, v němž budete řízečky smažit. Rozklepněte do talíře vajíčka, přidejte pár lžic hladké mouky a maličko nařeďte mlékem.
Na kamnech rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje. Každý řízeček obalte ve vaječném těstíčku a položte ho na pánev. Zmírněte oheň na minimum, přiklopte pánvičkou a smažte z každé strany 3 až 4 minuty, aby povrch zezlátl a maso uvnitř se propeklo.
Po dosmažení nechte řízečky okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém papírovými utěrkami a podávejte buďto s bramborem či bramborovou kaší, nebo se studenou zeleninovou nebo jinou svojí oblíbenou omáčkou.
Dobrou chuť.