Rumové koule - postup přípravy
Nepečené vánoční cukroví bývá ozdobou každého tácu s oblíbenými dobrůtkami. Mezi nejoblíbenější druhy patří rumové koule z kakaového těsta, které jsou obalené ve strouhaném kokosu. Je to naprostá klasika, kterou tvořívaly už naše babičky a možná i jejich babičky. Bez rumových kuliček by to zkrátka nebyly ty správné Vánoce.
Ingredience
Piškoty v sáčku s pomocí válečku nebo paličky na maso rozdrťte na co nejmenší kousíčky a nasypejte je do mísy. Přidejte k piškotům kakao, změklé máslo, moučkový cukr a rumu podle chuti. Vařečkou nebo prostě jen rukama začněte přísady společně hníst a třít, dokud nevytvoříte soudržnou hmotu.
Namočte si ruce studenou vodou a z připraveného těsta začněte oddělovat menší kousky, ze kterých vytvářejte kuličky o libovolné velikosti. Do misky nasypejte strouhaný kokos a každou kuličku v něm celou obalte.
Hotové kuličky vyskládejte na tác nebo do krabice a uskladněte na suchém a chladném místě, aby se nezačaly rozpadat.
Poznámka:
Tento recept můžete vytvořit také ve formě sladké tlačenky. Stačí namísto kuliček vyválet z těsta šišku a zabalit ji do fólie, kde ji necháte ztuhnout. Pak celou tlačenku obalte v kokosu a pro podávání odkrajujte plátky, které vyrovnejte na tác. Takto navíc zůstane vnitřek hmoty déle měkký a vláčný.