Rumunská kuřecí polévka Rădăuțeană se zeleninou

ČAS PŘÍPRAVY
15 minut
ČAS VAŘENÍ
45 minut
NÁROČNOST
Snadná

Rumunská kuřecí polévka Rădăuțeană se zeleninou - postup přípravy

Vydatná kuřecí polévka s kořenovou zeleninou a feferonkami je typická pro oblast rumunsko-ukrajinské Bukoviny. Má velmi zvláštní příchuť danou kombinací zeleniny se smetanou, česnekem a paprikou, která v našich českých končinách nemá příliš obdoby. Tato polévka stojí za vyzkoušení. A pokud si ji doma jednou připravíte, určitě to nebude naposledy.

Kuřecí prsíčka rozkrojte na poloviny, vložte je do hrnce, zalijte vodou, osolte a na středním plameni vařte, dokud nezměknou. Během vaření odstraňujte pěnu, která se tvoří na hladině.

Když je kuřecí maso uvařené, vyndejte ho z vody, přidejte do vývaru celou cibuli i se slupkou, mrkev, celer, pastinák a petržel rozkrájené na velké kousky a uvařte doměkka. Když je zelenina měkká, vyjměte ji z hrnce.

Uvařené maso zbavte kostí a kůže a nakrájejte ho na proužky.

Do mixéru vložte celer, pastinák a petržel a rozmixujte je do krémové hmoty. Tu pak vložte spolu s pokrájenými kuřecími prsíčky zpátky do polévky a promíchejte. Mrkev nakrájejte na plátky a sladkou i pálivou papriku nakrájejte na proužky a obojí přidejte do polévky.




V misce smíchejte žloutky se smetanou a dobře promíchejte. Za stálého míchání přidejte několik lžic horkého vývaru z hrnce, a když docílíte řídké konzistence (žloutky by se neměly během tohoto procesu srazit), vlijte ji do hrnce s polévkou a promíchejte. Přidejte prolisovaný česnek a vařte další 2 až 3 minuty.

(Množství žloutků a smetany si můžete podle chuti přizpůsobit. Pokud máte raději konzistentnější polévky, přidejte více smetany a jen jedno vajíčko.)

Nakonec dokyselte polévku octem, promíchejte a odstavte z kamen.

Polévku podle chuti osolte a opepřete, případně přidejte koření a bylinky podle chuti a podávejte posypanou čerstvě nasekanou zelenou petrželovou natí.

Galerie

Co si myslíte o receptu?
4/5 (79%) 159 hlasů
Nahlásit chybu
135 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany
0 hlasů
10 minut
17 minut
Hlavní chody
2 recepty na vepřové maso zapečené s bramborem
0 hlasů
minut
minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami
1 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem
0 hlasů
40 minut
35 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty