Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé a chutné dezerty

Rychlé a chutné dezerty - postup přípravy

Chystáte pro svou rodinu slavnostní pohoštění, nebo snad čekáte vzácnou návštěvu v podobě dlouholetých přátel? Pak se vám zcela jistě budou hodit tyto tipy na rychlé a chutné dezerty. Jejich přípravu byste měli zvládnout skutečně do patnácti minut. Ušetříme vám čas. Inspirujte se.

Ingredience pro:
1 porce

Melba s broskvemi

Tiramisu

Ovocné galety

Čokoládové pokušení

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Melba s broskvemi



Čerstvé, nebo konzervované broskve pokrájejte na kousky a vložte do malého rendlíku. Zahřívejte na plotně, dokud ovoce nebude horké. Pak přidejte pokrájené maliny, nebo malinový džem a promíchejte. Stále na mírném plamenu prohřívejte. Poté odstavte z plotny a směs navrstvěte do zhruba třech až čtyřech skleněných misek. Na broskve a maliny naneste kopeček vanilkové zmrzliny a vrch zasypejte müsli, nebo granolou. Ihned podávejte. Místo zmrzliny lze do dezertu zakomponovat šlehačku. Dobrou chuť!




Domácí Tiramisu



Do hlubší mísy si nalijte kávový likér a smíchejte jej s instantní kávou (asi 75 ml). Cukrářské piškoty do roztoku důkladně namáčejte a následně je vrstvěte na dno zapékací misky, nebo do několika malých pohárků. Poté si v jiné míse smíchejte mascarpone s kondenzovaným mlékem a krém navrstvěte na piškoty. Povrch dezertu posypte kakaovým práškem a máte hotovo. Před servírováním dejte dezert vychladit do lednice alespoň na jednu hodinu.

Ovocné galety


Nejprve je nutné pustit se do těsta. Rozpusťte si máslo, nechte jej chvíli vychladnout a pak ho smíchejte v míse s hladkou moukou, jedním vejcem a moučkovým cukrem. Přidejte i prášek do pečiva a vytvořte hladkou, nelepivou hmotu, která bude vláčná. Těsto následně vložte do lednice.

Mezitím si připravte „pudink“. A to tak, že si v rendlíku svaříte mléko se 100 gramy moučkového cukru, přidáte do něj jedno vejce a asi 40 gramů hladké mouky. Metličkou vše propojte a vařte na mírném plamenu do zhoustnutí. Nakonec krém odstavte a nechte vychladnout.

V další fázi vyjměte těsto z chladničky a vyválejte jej na tenký plát. Z něj vykrojte kolečka, která na okrajích ohnete dovnitř. Vytvoří se jakási vlnovka. Polotovary vložte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct na deset minut při 220 stupních Celsia. Zatímco se bude těsto péct, rozehřejte si bobulovité ovoce s cukrem v mikrovlnné troubě. Z upečených košíčků pak tvořte galety. Plňte je prvně krémem a poté ovocem. Dobrou chuť!

Čokoládové pokušení


Ve velké míse si mixérem vyšlehejte smetanu do tuhé konzistence. Poté si rozpusťte ve vodní lázni, nebo mikrovlnce 200 gramů hořké čokolády, nechte chvíli vychladnout a zakomponujte ji do smetanového krému. K ruce si vezměte zapékací keramickou nebo porcelánovou misku a na její dno vyskládejte polovinu cukrářských piškotů, které jste předtím namočili v instantní kávě. Na piškoty navrstvěte čokoládovou smetanu a překryjte další vrstvou kávou ochucených piškotů.

Povrch dezertu přelijte rozpuštěnou hořkou čokoládou, nebo polevou. Mezi piškoty lze naskládat i oblíbené čerstvé ovoce, jako jsou třeba jahody, nebo banány. O to chutnější zákusek bude. Před podáváním čokoládové pokušení dejte vychladit do lednice alespoň na dvě až tři hodiny. Ideálně přes noc, aby piškoty dobře nasákly krémem. Výsledek je naprosto vynikající, přesvědčte se sami!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů