Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí zakysaná smetana

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Domácí zakysaná smetana - postup přípravy

Máte rádi zakysanou smetanu a rádi byste si ji vytvořili sami doma? Ať už je to proto, že vám komerční výrobky nevyhovují nebo máte zkrátka rádi vlastnoruční výrobky, poradíme vám recept na doma vyrobenou zakysanou smetanu, na jejíž výrobu nepotřebujete mléko z farmy ani žádné speciální mlékařské kultury. Vše, co budete potřebovat, jsou pouhé dvě speciálně zvolené ingredience, které určitě najdete i ve svém obchodě.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Poznámka:



Složení se může zdát být na první pohled jednoduché, klíčový je ovšem výběr těchto dvou surovin. Je totiž zapotřebí získat mléko, které má nejvyšší možnou tučnost. Na trhu lze sehnat i více než 3,5 procentní mléko, které bývá označováno jako plnotučné. Některá mléka označená jako farmářské bývají prodávány v lahvích a mají i přes 6 procent tuku. Zvolte takové mléko, které neproběhlo procesem UHT pasterizace a má tak velmi krátkou trvanlivost.




Se zakysanou smetanou je to stejné. Zvolte, pokud možno, tu s nejnižší trvanlivostí a nejméně pasterizovanou. To je záruka toho, že mlékařské kultury uvnitř smetany stále ještě žijí a jsou aktivní. To je při domácí výrobě smetany klíčové.

Návod na přípravu:



Připravte si plnotučné mléko a nalijte ho do kastrůlku. Na mírném ohni ho na sporáku zahřívejte zhruba na teplotu kolem 40 stupňů Celsia. Pokud máte ponorný teploměr, je to mnohem snazší.

Po dosažení požadované teploty vypněte oheň, případně odstavte rendlík z kamen, pokud používáte elektrický sporák a přidejte k mléku dvě lžíce zakysané smetany. Obě ingredience velmi dobře rozmíchejte, dokud nezískáte úplně homogenní hmotu bez zbytků hrudek nerozpuštěné smetany.


Takto připravenou směs nalijte do zavařovací sklenice, kterou jste předem důkladně vydezinfikovali a sterilizovali ve vroucí vodě. To je důležité, aby v ní nezůstaly nežádoucí mikroorganismy, které by mohly způsobit žluknutí tuku nebo plíseň.

Zavřete sklenici víčkem, zabalte ji do dvou nebo tří ručníků a nechte ji přes noc odpočívat na teplém místě. Pro lepší udržení tepla ji můžete zabalit i do peřiny. V teple začnou mlékařské kultury ze smetany pracovat a promění mléko na zakysanou smetanu. Druhý den by měla být jejich práce u konce. Zkontrolujte výsledek ochutnáním a skladujte v lednici.

Odebírejte jen čistou a vydezinfikovanou lžící, abyste si do výrobku nezanesli nežádoucí bakterie, které by mohly zásadně zkrátit životnost.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů