Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé zeleninové jídlo do zásoby

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Rychlé zeleninové jídlo do zásoby - postup přípravy

Občas se hodí mít připraveno hotové jídlo, které stačí jen ohřát, a oběd máte na stole. Přesně tyto podmínky splňuje toto zavařené zeleninové lečo. Ještě před zimou si můžete připravit několik sklenic, které poté můžete snadno využít kdykoliv se vám nebude chtít vařit. Je to velmi zdravý, chutný a jednoduchý recept, který si u vás jistě získá oblibu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mrkev oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte. Všechny ostatní druhy zeleniny také oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Veškerou zeleninu smíchejte a dejte do většího hrnce, dejte na sporák a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Jakmile zelenina pustí šťávu, přidejte sůl a vařte dalších 30 minut. Poté přidejte olej a vložte do směsi i promytou rýži, bobkový list a nové koření. Směs vaříme dalších 25-30 minut a občas promícháme.




Nachystejte si vysterilizované sklenice s víčky. Směs do nich rozdělte a pevně zavřete. Otočte je dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Sklenice je možné skladovat ve sklepě nebo tmavé spíži. Spotřebovat byste je měli do tří měsíců. Jakmile sklenici otevřete, skladujte ji už jen v lednici a během dvou dní zkonzumujte.

Jedná se o velmi chutné, výživné a snadno stravitelné zeleninové jídlo, které vám v zimě dodá potřebné vitamíny a dobře vás také zasytí. Můžete jej konzumovat jen tak, jak je, nebo k němu můžete přikusovat pečivo. Je to jen na vás.

K vylepšení chuti je také možné do směsi přidat některé vaše oblíbené bylinky. Může jít třeba o majoránku nebo bazalku. Jednoduše to, co máte zrovna po ruce. Namísto rýže je možné do směsi přidat i mleté maso, které toto jídlo zase pozvedne na jinou úroveň. S masem je však trvanlivost výrobku nižší, a navíc už nejde o vegetariánské jídlo. Je tedy na vašem zvážení, která varianta je vám bližší.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů