Rychlý a snadný domácí chléb pro začátečníky - postup přípravy
Koketujete s pečením domácího chleba, ale obáváte se, že to bude příliš těžké? S touto představou se zpočátku potýkal nejspíš každý. Pravdou ale je, že upéct domácí chléb není nic těžkého a podle našeho receptu to zvládnete, i když s kuchařským a pekařským uměním obecně nemáte téměř žádné zkušenosti.
Ingredience
Připravte si malou misku, nalijte do ní trochu vlažné vody, ve které rozpusťte cukr a sušené droždí. Promíchejte a nechte při pokojové teplotě chvilku odstát. Za nedlouho se na povrchu směsi začnou tvořit bublinky, což je neklamné znamení toho, že kvasinky ožily a jsou připraveny konat svoji práci.
Do hluboké mísy nalijte zbylé množství vlažné vody, vlijte do ní připravený kvásek, přidejte tři lžíce extra panenského olivového oleje a tři nebo čtyři lžíce hladké mouky a vše vařečkou důkladně promíchejte na hladké a téměř úplně tekuté těsto. Zakryjte ho v míse čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě stát asi 20 minut.
Poté těsto znovu promíchejte (všimněte si, že zhoustlo a nabobtnalo) a přisypejte po částech i zbylé množství mouky a také sůl a vše zpracujte do hutného těsta. To vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu, potřete si ruce olejem a hněťte těsto asi 2 minuty. Pak ho znovu posypejte moukou, vytvořte z těsta bochánek, zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut odležet.
Ustřihněte velký čtverec pečicího papíru, postříkejte ho olivovým olejem, který rozetřete po celé ploše papíru. Připravte si také kulatou zapékací misku o velikostí bochníku, kterou rovněž vymažte olejem. Uleželé těsto znovu trochu propracujte, položte ho na namazaný pečicí papír a nožem vytvořte na povrchu dva zářezy. Papír s těstem položte na plech a bochník přiklopte vymazanou zapékací miskou. Takto chléb vložte do trouby a pečte ho na 200 °C po dobu 45 minut. Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce a užívejte si své dokonalé domácí pečivo.