Rychlý jablečný koláč - postup přípravy
Upéct chutný jablečný koláč je rychlé a jednoduché. Je vhodný k čaji, jako dezert, na snídani i ke svačině. Navíc zpracujete jablka, která vám ještě zbyla ve spíži.
Ingredience
Do velké mísy rozklepněte celá vejce a přidejte oba druhy cukrů spolu se špetkou soli. Metličkou prošlehejte, dokud se na povrchu nevytvoří lehká pěna. Přidejte mléko a pokračujte ve šlehání. Máslo nechte rozehřát a přilijte k těstu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a směs prosejte do mísy. Dobře promíchejte do hladkého a polotekutého těsta.
Hotové těsto dejte na chvíli stranou. Jablka rozkrojte na polovinu a opatrně vykrojte jádřinec a stopku. Pak jablka nakrájejte na malé kostičky. Vezměte hlubší pekáč a dobře ho vymažte máslem i po stěnách. Na dno naskládejte všechna nakrájená jablka a přelijte připraveným těstem. Rozetřete těsto tak, aby se dostalo do všech stran.
Těsto pečte v troubě rozpálené na 180 °C zhruba 35 minut. Povrch musí zezlátnout nebo mírně zhnědnout. Před vytažením z trouby zkontrolujte, zda je těsto dobře propečené, a to tak, že do něj zapíchnete párátko nebo špejli. Pokud vám na párátku neulpí zbytky těsta, je koláč hotový. Před nakrájením na kousky počkejte, až trochu vychladne, jinak by se těsto mohlo srazit.
Nakrájený koláč můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít rozehřátou čokoládou a posypat například kokosem nebo oříšky, zkrátka podle chuti. Samozřejmě můžete část jablek nahradit i jiným podobným ovocem, třeba hruškami. Pokud je vámi vybrané ovoce kyselejší, můžete ho před nalitím těsta ještě lehce posypat cukrem nebo osladit medem.