Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak odhalit nepravé máslo

Jak odhalit nepravé máslo - postup přípravy

S narůstající cenou másla se množí i případy jeho padělání, to znamená, že výrobci do něj přidávají i jiné tuky, obvykle rostlinného původu. Takové máslo pak má horší vlastnosti a zejména chuť. Pokud máte pochybnosti o pravosti másla, které jste si přinesli domů z obchodu, můžete ho podrobit několika testům, které vám pomohou odhalit pravdu.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Šéfkuchaři radí, jak rozpoznat pravé máslo

K provedení následujících testů pravosti másla budete potřebovat jen nůž, pánev a sklenici vody. Jako bonus pak uvádíme osvědčený trik ruských a ukrajinských kuchařů, v němž nehraje hlavní roli nic jiného než vodka.

1. Máslo nejprve zmrazte a poté jej zkuste nakrájet nožem. Pokud to půjde snadno, to, co před vámi leží, rozhodně není máslo, ale margarín s vysokým podílem rostlinných olejů. Pravé máslo se totiž při krájení za nízké teploty láme a rozpadá na kousky.

2. Kousek másla zalijte vroucí vodou a počkejte, dokud se úplně nerozpustí. Pravé máslo dodá vodě mléčný odstín a na hladině ulpí očka mléčného tuku. Jestliže voda zůstane čirá a na povrchu se vytvoří souvislý film, máte před sebou produkt s vysokým obsahem rostlinných olejů.

3. Máslo nechte zmrazit a po vytažení se dívejte, zda se na jeho povrchu sráží kapky vody, jak se to děje u pravého másla. Když začne pravé máslo získávat pokojovou teplotu, jeho barva získá nažloutlý nádech. Pokud zůstane bílé, jedná se o rostlinný tuk.

4. Pokud pravé máslo rozpustíte v pánvi, rozline se kolem jemná mléčná vůně a máslo začne jemně pěnit. Jestliže se prostě rozpustí a nijak nevoní, jedná se o padělané máslo.

2. KROK

Test vodkou

Testování vodkou závisí na rozpoznání správné barvy, kterou má pravé máslo mít. To totiž mívá nezaměnitelný, sytě žlutavý nádech, jehož se padělatelé snaží docílit přidáním různých druhů barviv. Pokud máte tedy podezření, že tuk, který se před vámi nachází, není máslo, ačkoliv jeho barva by tomu napovídala, zkuste ho otestovat trochou vodky.

Vodku zahřejte tak, aby měla asi 60 °C, a poté ji nalijte na kousek másla. Když se tuk rozpustí a vodka zůstane čirá, je to pravé máslo. Pokud se ale alkohol začne zabarvovat žlutou barvou, je to znamení, že výrobce použil k dobarvení tuku umělé barvivo. A toho by nebylo zapotřebí, kdyby se jednalo o pravé máslo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů