Šípková marmeláda jen ze 3 ingrediencí - postup přípravy
Obohaťte svou kuchyni o jedinečnou sladkokyselou chuť, kterou nabízí šípková marmeláda. Hodí se na pečivo, do dezertů i jako doplněk k masu a sýrům.
Ingredience
Šípky omyjte, zbavte je stopek a vložte je do hrnce, kde je zalijte vodou. Šípky vařte 5–10 minut a po této době je rozmělněte šťouchadlem na brambory.
Poté směs propasírujte a slupky, které vám zbyly, vložte znovu do hrnce, kde je smíchejte s trochu vody. Vzniklou směs znovu propasírujte.
Poznámka: Díky tomuto postupu získáte maximum tekutiny.
Nyní si přichystejte čistý hrnec, na který položte sítko vystlané plátýnkem. Do plátýnka vlijte tekutinu z šípků, do které následně vmíchejte cukr. Hrnec nyní postavte na plotnu a tekutinu vařte 3–5 minut.
Poznámka: Během vaření se na hladině bude tvořit pěna, kterou sbírejte.
Šípkovou marmeládou naplňte sterilizované sklenice, které pevně uzavřete víčky.
Tip: Sterilizace sklenic i víček je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi. Důkladně umyté sklenice sterilizujte v předehřáté troubě na 100 °C po dobu 10 minut.
Šípkovou marmeládu skladujte na temném a chladném místě. Po otevření sklenice marmeládu co nejdřív zkonzumujte. Do té doby ji skladujte v lednici.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete získat až 1000 g šípkové marmelády.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Kuhanje je zabavno