Slané placky se sýrem a bylinkami - postup přípravy
Už vás nudí k snídani nebo na svačinu jíst stále stejné pokrmy typu rohlík s máslem a šunkou nebo chleba s pomazánkou? Pak si připravte tyto vláčné slané placky se sýrem a bylinkami. Konzumovat je můžete jak samotné, tak třeba s oblíbenou uzeninou.
Ingredience
Do velké mísy si nejprve nalijte teplé mléko a teplou vodu. K tekutině pak přidejte sušené droždí, krupicový cukr, sůl, olivový olej a pečlivě promíchejte. Následně do směsi vsypávejte po lžících hladkou mouku a průběžně vypracovávejte hladké homogenní těsto, které se nebude lepit.
To nakonec ještě prohněťte rukama na pomoučeném vále. Z těsta vytvořte bochník a vložte zpět do mísy. Přikryjte plastovou poklicí nebo utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu.
Tvoření slaných placek, jejich plnění a opékání
Po vykynutí těsto opět vyjměte na vál a propracujte pomoučenými rukama. Pak hmotu rozdělte ostrým nožem na osm stejně velkých kousků, vytvořte bochánky, posypte moukou, překryjte igelitem a nechte ještě kynout asi deset až patnáct minut.
Mezitím se pusťte do přípravy náplně. Tvrdý sýr si nastrouhejte nahrubo a vsypte do mísy. K němu následně přidejte smetanový sýr a jemně nakrájenou jarní cibulku (zelenou nať). Připravenou směsí nakonec plňte kousky vykynutého těsta a pečlivě zabalte.
Bochánky ještě převálejte válečkem, abyste vytvořili placky. Ty pečte na suché nepřilnavé pánvi dozlatova z obou stran.
Servírování slaných placek se sýrem
Upečené placky před podáváním přetřete rozpuštěným máslem a posypte dle chuti nasekanou čerstvou petrželkou. Dopřát si k pečivu můžete i jakýkoliv salám, klobásku nebo maso. Dobrou chuť.