Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduché nadýchané kynuté placky plněné restovaným zelím

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Jednoduché nadýchané kynuté placky plněné restovaným zelím - postup přípravy

Zajímavé pečivo, aby člověk pohledal. Nejlepší je nespoléhat na obchody a upéct si ho sami doma. Nechte se inspirovat receptem na kynuté zelné placky, které jsou zábavné na přípravu a velmi zajímavé a chutné. Určitě si je zamilujete a budete litovat, že jste na ně nepřišli dřív.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy rozdrobte droždí, zasypejte ho jednou čajovou lžičkou cukru a pěti lžičkami mouky a vše zalijte teplou vodou. Dejte pozor, aby nebyla příliš horká, při teplotě nad 40 °C kvasinky umírají a těsto by nevykynulo. Směs dobře promíchejte, zakryjte misku kouskem fólie a nechte 15 minut na teplém místě stát, aby se droždí aktivovalo. To poznáte podle bublinek, které se začnou tvořit na povrchu směsi.

2. KROK

Během čekání na kvásek přesuňte svou pozornost k zelí. Pokud máte kysané, dejte ho do cedníku, propláchněte ho vodou, abyste se zbavili kyselého nálevu, a poté zelí nechte dobře okapat a trochu ho vyždímejte. Jestliže používáte zelí čerstvé, nakrouhejte ho na jemné nudličky. Na kamnech rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje a nechte na ní zelí restovat, dokud nezezlátne a trochu nezměkne.

3. KROK

Když je zelí hotové, vraťte se zpátky k těstu. Odkryjte misku s aktivovaným kváskem, přidejte sůl a znovu dobře promíchejte. Nyní v několika fázích do kvásku prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a míchejte, dokud těsto nezačne klást svou hustotou odpor. Pak vařečku vyměňte za své ruce a těsto hněťte, a přitom přidávejte zbylé množství mouky. Výsledkem by mělo být hladké, vláčné a nelepivé těsto. Pokud by bylo příliš lepkavé, přidejte ještě trochu mouky. Její přesné množství závisí na její kvalitě.

4. KROK

Získané těsto potřete trochou oleje a potřete jím i stěny mísy, kterou zakryjte fólií a nechte těsto na teplém místě 20 minut kynout. Poté ho vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte těsto na 4 díly a z každé zformujte kouli. Tři koule zakryjte fólií nebo utěrkou, aby nevysychaly a ze čtvrté vyválejte tenký obdélníkový plát. Rovnoměrně na něj rozmístěte čtvrtinu restovaného zelí a stočte těsto jako roládu, kterou zamotejte do šneku. Stejně zpracujte i zbytek těsta a náplně.

5. KROK

Šneky přeneste na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte 10 minut odstát. Mezitím zapněte troubu, aby se rozehřála na 220 °C. Po 10 minutách rukou každý šnek zploštěte a vytáhněte do tvaru celkem tenké placky a povrch rovnoměrně propíchejte vidličkou, aby měla při pečení kudy odcházet pára. Vložte plech do trouby a nechte placky péct 20 až 25 minut dozlatova. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů