Smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou - postup přípravy
Udělejte si s rodinou trošku netradiční den a oživte ho třeba tímto pokrmem v asijském stylu. Nejenže vyzkoušíte něco nového, ale zároveň i potěšíte všechny členy u stolu.
Kuřecí maso
Příloha
Zeleninová směs
Omáčka
Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a přilijte k nim ocet. Zvlášť smíchejte sůl, kmín, mletou sladkou papriku, kurkumu a mletý černý pepř. Tuto směs koření následně přidejte k masu, důkladně promíchejte a dejte ho marinovat na 30 minut do lednice.
Mezitím připravte rýži. Důkladně ji propláchněte a dejte ji do hluboké mísy. Poté ji zalijte půl litrem vody a nechejte ji odstát po dobu 20 minut. Následně v hrnci rozehřejte rostlinný olej, z rýže slijte vodu a dejte ji do hrnce opékat na oleji. Okořeňte ji solí, bujónem a bobkovými listy. Poté do hrnce přilijte vodu a zakryjte ho pokličkou. Vařte rýži na vysokém ohni, dokud se značná část vody nevyvaří. Poté vařte na mírném ohni po dobu 25 minut.
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a osmažte na ní kuřecí kousky ze všech stran. Mezitím nakrájejte cibuli, mrkev, papriky a zelí na drobnější kousky. Nakrájenou cibuli i mrkev přidejte do pánve a důkladně směs promíchejte. Po chvíli přidejte i lžíci prolisovaného česneku, pálivou papričku, klasické papriky a zelí.
Opět zvlášť smíchejte kmín, mletou sladkou papriku, sůl, mletý pepř a kurkumu a tuto směs nasypejte do pánve. Vše důkladně promíchejte a přidejte ke směsi již uvařenou rýži. Po důkladném promíchání pánev zakryjte pokličkou a na mírném ohni směs smažte ještě 15 minut. Mezitím připravte omáčku.
Do větší misky dejte majonézu, jogurt, cukr, sušenou petrželku a ocet. Omáčku ještě okořeňte solí a pepřem a důkladně ji promíchejte. Skladujte ji v lednici, dokud nebudete pokrm podávat. Jakmile je rýže s masem a zeleninou hotová, můžete jídlo servírovat, dobrou chuť!