Zapečené masové kuličky s bramborami - postup přípravy
Pokud chcete své blízké okouzlit perfektním rodinným obědem, vyzkoušejte tyto zapečené masové kuličky s bramborami. Příprava je snadná a zvládne ji i úplný začátečník.
Na brambory
Na maso
Na omáčku
Na posypání
Brambory dobře omyjte pod tekoucí vodou a vložte je i se slupkou do hrnce. Poté je zalijte vodou a uvařte je do měkka.
Do mísy vložte mleté maso, přidejte k němu najemno nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku, vejce, sušený česnek, kajenský pepř, tymián, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.
Masovou směs velmi dobře promíchejte. Následně si dlaně potřete olejem a vytvořte z ní kuličky.
Uvařené brambory oloupejte a nechte je vychladnout. Polovinu odeberte, přendejte je do mísy a přidejte k nim máslo, sůl a muškátový oříšek. Poté směs rozmačkejte do hladka.
K rozmačkaným bramborám přidejte nasekanou petrželku a směs promíchejte. Poté si ruce opět potřete olejem a tvořte stejně velké kuličky, jako ty masové.
Zbytek brambor nakrájejte na kolečka a vyskládejte je pekáč vymazaný máslem. Na ně vyskládejte masové kuličky, bramborové kuličky a omytá rajčata předně tak, jak vidíte na obrázku.
Pekáč vložte do předehřáté trouby na teplotu 200 °C a maso s bramborami pečte 20 minut. Mezitím smíchejte rajčatovou pastu, sladkou papriku, sůl a vodu.
Rajčatovou omáčku nalijte na masové i bramborové koule. Poté nastrouhejte sýr nasypte ho na celou plchu, kromě rajčat.
Pekáč opět vložte do trouby předehřáté na 200 °C a maso s bramborami nechce péct dalších 20 minut. Poté je ihned servírujte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: GÜLSÜMÜN SARAYI TV