Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Snadný závin s jablky a vlašskými ořechy

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Snadný závin s jablky a vlašskými ořechy - postup přípravy

Voňavý závin s jablky, skořicí a ořechy je neodmyslitelná součást každého podzimu. Ostatně, znáte lepší způsob, jak jinak zužitkovat bohatou úrodu sladkých a šťavnatých jablíček? My ne! A proto si ukážeme ten nejjednodušší jablkový závin, který jste kdy měli tu možnost připravovat. Ba co víc, poradíte si s ním i tehdy, když jste ještě nikdy žádný závin nepekli.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Umyjte jablka, oloupejte je ze slupky a nastrouhejte dužninu na hrubém struhadle. Vložte ji do kastrůlku, přidejte k nim vanilkový a obyčejný cukr a vložte na kamna. Na středním ohni zahřívejte, dokud se jablka nezatáhnou a nezhnědnou. Pak přidejte nadrcené vlašské ořechy a lžičku mleté skořice, a ještě chvilku restujte. Pak vypněte oheň a nechte lehce zchladnout.

2. KROK

Do hluboké mísy vyklepněte tři vajíčka, přidejte k nim cukr a společně obě přísady vyšlehejte do jemné pěny. Pak přidejte vanilkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud hmota nenabude na objemu a nezesvětlá. Poté přilijte mléko a vsypte polohrubou mouku spolu s práškem do pečiva a elektrickým šlehačem všechny přísady důkladně zpracujte dohromady.

3. KROK

Plech na pečení vystelte pergamenovým papírem, na který do souvislé vrstvy vyrovnejte restovaná jablka. Na ně vylijte hotové těsto a rozetřete jej rovnoměrně na jablkovou vrstvu. Pak vložte vše do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 až 15 minut. Po dopečení vyndejte plech z trouby, nechte mírně zchladnout a překryjte plátem pečicího papíru, na který upečené těsto opatrně otočte.

4. KROK

Vrchní papír poté sloupněte tak, abyste těstový plát neroztrhli. S pomocí spodního papíru pak z užší strany stočte jablkovou roládu, položte ji na talíř, posypejte její povrch moučkovým cukrem, naporcujte a s velkou chutí podávejte spolu s voňavým čajem nebo kávou. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů