Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Karamelový dort s čokoládovou pěnou

3,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 32 minut

Karamelový dort s čokoládovou pěnou - postup přípravy

Připravte si karamelový dort, který je nadýchaný a připravíte ho za pár minut. Dezert vypadá luxusně a skvěle se hodí ke slavnostním setkáním s přáteli a rodinou.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Karamel

Pěna

K navlhčení

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do světlé pěny. Přidejte olej s mlékem a nakonec mouku s kakaem a kypřicím práškem do pečiva. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte. 

2. KROK

Těsto vložte do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 min. Po upečení korpus rozřízněte na tři stejné části a pokračujte s přípravou karamelu. 

3. KROK

Na rozpálené pánvi nechte zkaramelizovat cukr, do kterého vmíchejte máslo. Jakmile se rozpustí, vmíchejte do směsi smetanu a špetku soli. 

4. KROK

Poznámka: Karamel se po přidání smetany srazí. To je v pořádku. Směs zahřívejte dál, dokud se karamel znovu nerozpustí. 

5. KROK

Nakonec připravte čokoládovou pěnu. Čokoládu zalijte horkou smetanou, ve které ji nechte rozpustit. V samostatné míse smíchejte mléko s želatinou a směs nechte reagovat.

6. KROK

V jiné míse vyšlehejte studenou smetanu, do které vmíchejte rozpuštěnou čokoládovou směs. Do té přidejte také želatinu, kterou předem zahřejte. 

Poznámka: Teplota želatiny by neměla přesáhnout 60 °C. 

7. KROK

První korpus navlhčete mlékem, pokryjte ho polovinou krému, polovinou množství karamelu a zakryjte další částí korpusu. Postup opakujte.

Poznámka: Vrstvení byste měli zakončit korpusem.

8. KROK

Dezert vložte na 4–6 hodin do lednice a na závěr připravte polevu smícháním rozpuštěné mléčné čokolády s rostlinným olejem. 

9. KROK

Karamelový dort polevou pokryjte i po stranách a po jejím ztuhnutí ho servírujte nakrájený na kousky. 

Tip: Každou porci můžete ozdobit trochou šlehačky.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů