Karamelový dort s čokoládovou pěnou - postup přípravy
Připravte si karamelový dort, který je nadýchaný a připravíte ho za pár minut. Dezert vypadá luxusně a skvěle se hodí ke slavnostním setkáním s přáteli a rodinou.
Těsto
Karamel
Pěna
K navlhčení
Poleva
Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do světlé pěny. Přidejte olej s mlékem a nakonec mouku s kakaem a kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Těsto vložte do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 min. Po upečení korpus rozřízněte na tři stejné části a pokračujte s přípravou karamelu.
Na rozpálené pánvi nechte zkaramelizovat cukr, do kterého vmíchejte máslo. Jakmile se rozpustí, vmíchejte do směsi smetanu a špetku soli.
Poznámka: Karamel se po přidání smetany srazí. To je v pořádku. Směs zahřívejte dál, dokud se karamel znovu nerozpustí.
Nakonec připravte čokoládovou pěnu. Čokoládu zalijte horkou smetanou, ve které ji nechte rozpustit. V samostatné míse smíchejte mléko s želatinou a směs nechte reagovat.
V jiné míse vyšlehejte studenou smetanu, do které vmíchejte rozpuštěnou čokoládovou směs. Do té přidejte také želatinu, kterou předem zahřejte.
Poznámka: Teplota želatiny by neměla přesáhnout 60 °C.
První korpus navlhčete mlékem, pokryjte ho polovinou krému, polovinou množství karamelu a zakryjte další částí korpusu. Postup opakujte.
Poznámka: Vrstvení byste měli zakončit korpusem.
Dezert vložte na 4–6 hodin do lednice a na závěr připravte polevu smícháním rozpuštěné mléčné čokolády s rostlinným olejem.
Karamelový dort polevou pokryjte i po stranách a po jejím ztuhnutí ho servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Každou porci můžete ozdobit trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lecker mit Sophie Mayer