Nakládaná česneková pasta – zásobárna vitaminů na zimu - postup přípravy
Česnek je po tisíce let známý svými antibiotickými a antivirovými účinky, kterým se vyrovná jen málokterá jiná rostlina. Pokud jste měli bohatou úrodu česneku, máte dvě možnosti. Buďto paličky necháte usušit a budete doufat, že se vám do nich nedá plíseň, anebo je uchováte naložené ve sklenicích, třeba ve formě drcené pasty. Poradíme vám dva skvělé návody, jak na to.Vyloupejte stroužky česneku, rozkrojte je na menší kousky a vložte je do mixéru. Mixujte je tak dlouho, dokud se nezačne tvořit jemná a homogenní pasta. Pak k ní přidejte jednu čajovou lžičku soli, jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy a asi dvě lžíce olivového oleje. Pokračujte v mixování, dokud všechny ingredience do česneku úplně nezapracujete.

Takto připravenou pastou naplňte důkladně vyčištěné a vysterilizované sklenice (v tomto případě platí, že čím menší, tím lepší) a nalijte na vrch pasty trochu rostlinného oleje, který česnek dokonale vzduchotěsně ve sklenicích uzavře. Hotovou česnekovou pastu uchovejte v lednici nebo v chladném a temném sklepě nebo spíži.

Vyloupejte stroužky česneku, nasekejte ho na menší kousky a vložte ho do mixéru. Mixujte česnek tak dlouho, dokud nezískáte hladkou a napěněnou pastu. Kopr umyjte pod proudem vody a osušte ho papírovými utěrkami úplně dosucha. Ostrým nožem ho nakrájejte na menší kousky, které pak přidejte do mísy s česnekovou pastou a pokračujte v mixování.

Nakonec do pasty přidejte jednu polévkovou lžíci jablečného octa, jednu čajovou lžičku soli a dvě polévkové lžíce oleje a pokračujte dále v mixování, dokud se všechny ingredience nespojí do homogenní, světle zelené pasty. Tou pak naplňte malé vyčištěné a vysterilizované skleničky, zalijte vrch trochou oleje a pevně uzavřete víčkem. Skladujte v lednici či chladném sklepě nebo spíži.
