Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřová kýta na houbách s knedlíkem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 138 minut

Vepřová kýta na houbách s knedlíkem - postup přípravy

Připravte si jedinečný hlavní chod podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem. Je plný šťavnatého masa, jemné omáčky a hodí se i ke slavnostním příležitostem.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Maso

Základ

Ostatní ingredience

Příloha

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vepřovou kýtu rozdělte na dvě části, v nichž udělejte nožem pár otvorů. Do těch vložte kousky uzené slaniny a maso ochuťte solí a pepřem ze všech stran.

2. KROK

Tip: Aby se vám maso snadněji prošpikovávalo, před použitím vložte slaninu na 30 minut do mrazáku. Díky tomu získá pevnější konzistenci. 

3. KROK

Dno zapékací mísy pokryjte nadrobno nakrájenou cibulí a sušenými houbami. Na tyto suroviny položte oba kusy masa a jejich okolí posypte drceným kmínem.  

Poznámka: Houby předem namočte do vody aspoň na 2–3 hodiny.

4. KROK

Pokrm podlijte vývarem, mísu zakryjte alobalem a maso pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 2 hodin. 

Tip: Vývar můžete nahradit vodou. V takovém případě ale bude možná nutné pokrm dosolit.

5. KROK

Upečené maso vyjměte a odložte bokem. Zbytek ingrediencí přendejte do hrnce a začněte je zahřívat. Do hrnce vlijte také smetanu smíchanou s moukou, pokrm osolte a vařte 15 minut, do zhoustnutí. 

6. KROK

Vepřovou kýtu na houbách podávejte s připravenou omáčkou a knedlíkem. 

Tip: Chcete-li pokrm odlehčit, místo knedlíku zvolte vařenou rýži. Každou porci můžete ozdobit nasekanou petrželkou. 

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů