Vepřová kýta na houbách s knedlíkem - postup přípravy
Připravte si jedinečný hlavní chod podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem. Je plný šťavnatého masa, jemné omáčky a hodí se i ke slavnostním příležitostem.
Maso
Základ
Ostatní ingredience
Příloha
Vepřovou kýtu rozdělte na dvě části, v nichž udělejte nožem pár otvorů. Do těch vložte kousky uzené slaniny a maso ochuťte solí a pepřem ze všech stran.
Tip: Aby se vám maso snadněji prošpikovávalo, před použitím vložte slaninu na 30 minut do mrazáku. Díky tomu získá pevnější konzistenci.
Dno zapékací mísy pokryjte nadrobno nakrájenou cibulí a sušenými houbami. Na tyto suroviny položte oba kusy masa a jejich okolí posypte drceným kmínem.
Poznámka: Houby předem namočte do vody aspoň na 2–3 hodiny.
Pokrm podlijte vývarem, mísu zakryjte alobalem a maso pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 2 hodin.
Tip: Vývar můžete nahradit vodou. V takovém případě ale bude možná nutné pokrm dosolit.
Upečené maso vyjměte a odložte bokem. Zbytek ingrediencí přendejte do hrnce a začněte je zahřívat. Do hrnce vlijte také smetanu smíchanou s moukou, pokrm osolte a vařte 15 minut, do zhoustnutí.
Vepřovou kýtu na houbách podávejte s připravenou omáčkou a knedlíkem.
Tip: Chcete-li pokrm odlehčit, místo knedlíku zvolte vařenou rýži. Každou porci můžete ozdobit nasekanou petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem