Špaldové košíčky s kokosovým krémem a čokoládou - postup přípravy
Vypadají jako obyčejné vánoční košíčky, rozdíl je ale patrný hned na první ochutnání. Jsou mnohem lehčí, svěží a plné chuti. Svůj zdravý recept s námi sdílela paní Romana Važanská.
Ingredience
Na náplň
Na ozdobení
Pšeničnou a špaldovou mouku prosejte do misky, přidejte rovněž prosátý moučkový cukr, mleté ořechy a kakaový prášek. Přilijte trochu studené smetany, přidejte na kostky pokrájené studené máslo a rychle vypracujte soudržné těsto, které nechte zabalené ve fólii alespoň 2 hodiny uležet v lednici.
Z uleželého těsta odebírejte kousky, které vtlačte do formiček na košíčky, vyskládejte je na plech a dejte péct při 180 °C dorůžova.
Mezitím připravte náplň. Do hrnce nalijte mléko a přiveďte ho k varu. K vroucímu mléku přisypejte kokos, cukr, lžičku solamylu a asi centimetr silný proužek másla. Vše společně za stálého míchání vařte, dokud nezískáte hustou kaši, kterou odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.
Dopečené košíčky ještě horké opatrně vyklepněte z formy a nechte je vychladnout. Poté každý košíček naplňte uvařeným krémem a vyskládejte je vedle sebe na tácek pokrytý fólií nebo pečicím papírem. Na závěr je polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou, na vrch vtlačte jeden celý lískový oříšek a nechte je vychladnout a ztuhnout.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom