Muffiny z listového těsta s jablky - postup přípravy
Připravte si muffiny z listového těsta s jablky, a to hned 2 způsoby. Jsou křehké, šťavnaté, nadýchané a můžete je servírovat jako dezert i sladkou snídani.
1. postup
Základ
Jablečná náplň
Sýrová náplň
Na potření a vymazání
Na posypání
2. postup
Základ
Na potření
Na posypání
1. způsob
Připravte si formu na muffiny, kterou vymažte rozpuštěným máslem a vyložte 250 g listového těsta.
Tip: Pomocí dna sklenice těsto jemně zatlačte do otvorů ve formě.
Těsto potřete rozpuštěným máslem a pokračujte s přípravou náplně. Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a vložte je do pánve se směsí rozpuštěného másla a cukru, ve které je smažte 10 minut.
Poznámka: Před krájením z jablek odstraňte jádřince.
Mezitím, v samostatné misce, smíchejte měkký sýr s klasickým a vanilkovým cukrem. Do směsi přidejte také vejce.
Tip: Do směsi můžete použít ricottu, tvaroh nebo smetanový sýr.
Otvory ve formě na muffiny naplňte zkaramelizovanými jablky, která pokryjte sýrovou směsí.
Tip: K aplikaci sýrové směsi na jablka můžete použít cukrářský sáček.
Formu zakryjte 250 g listového těsta, okraje přitlačte k sobě a těsto potřete rozpuštěným máslem. Dezert posypte hnědým cukrem a proveďte v něm řezy kolem jednotlivých otvorů ve formě.
Každý kousek dezertu posypte plátky mandlí, které okraji těsta zakryjte tak, abyste z každého kousku těsta vytvořili jeden muffin.
Tip: Při tvarování muffinů se nechte inspirovat postupem níže ve videu.
Muffiny z listového těsta pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30 minut. Upečenou pochoutku nechte vychladnout na chladící mřížce a servírujte ji posypanou moučkovým cukrem.
- způsob
Jablko oloupejte, nakrájejte na menší kousky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly. 250 g listového těsta pokryjte formu na muffiny a mírně ho zatlačte do jednotlivých otvorů ve formě.
Poznámka: Před krájením jablko zbavte jádřince.
Otvory rovnoměrně naplňte meruňkovým džemem, který pokryjte kousky jablek. Těsto potřete trochou vody a zakryjte ho 250 g těsta. Okraje přichyťte k sobě mírným přitlačením a dezert pečte v předehřáté troubě na 180–200 °C po dobu 30 minut.
Tip: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Muffiny by měly být upečené dozlatova.
Muffiny z listového těsta s jablky z formy vyklopte a rozkrojte je na jednotlivé kousky, které servírujte posypané moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lecker mit Sophie Mayer