Špaldové ořechy s kakaovým krémem - postup přípravy
Tradiční vánoční cukroví se dá péct i ve zdravější podobě a stačí k tomu prostá záměna některých surovin. Vyzkoušejte špaldové ořechy podle receptu od paní Romany Važanské.
Na těsto
Na náplň
Hladkou a špaldovou mouku smíchejte s cukrem, jemně mletými ořechy a kakaovým práškem. Přidejte změklé máslo a vypracujte hladké a soudržné těsto. Zabalte ho do fólie a vložte do lednice alespoň na 1 až 2 hodiny vychladit (lépe však přes noc).
Z odleželého těsta odebírejte kousky, každý vtlačte do formičky na ořechy a dejte je péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C asi 15 až 20 minut. Po dopečení je ještě horké vyklopte z formiček a nechte vychladnout.
Poté připravte kakaový krém. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte kakaový prášek, jemně mleté ořechy, přikápněte trochu rumu (nejen pro chuť a vůni, ale i pro prodloužení trvanlivosti krému) a vše promíchejte do homogenní a tmavohnědé směsi. Pokud bude příliš hustá, nařeďte ji trochou mléka nebo smetany.
Vychladlé ořechy slepujte po dvojicích připraveným krémem, obalte je v moučkovém cukru a podávejte, anebo uložte v krabici na suché a chladné místo.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom