Španělský ptáček - postup přípravy
I když název může být zavádějící, španělský ptáček je typickou specialitou české kuchyně, která vznikla na dvoře císaře Rudolfa II a od těch dob doznala celou řadu změn, chutná ale stále výborně. Vyzkoušejte osvědčený domácí recept na tuto dobrotu od paní Ivany Reisingerové.
Ingredience
Hovězí zadní nakrájejte na plátky, které rozklepejte, po obou stranách osolte a opepřete a z jedné strany potřete plnotučnou hořčicí. Ptáčky naplňte kouskem vařeného vajíčka, nakládané okurky a kvalitního špekáčku, párku nebo jiné uzeniny. Pokud chcete, můžete použít také cibuli či špek, případně cokoliv dle fantazie. Plátky stočte do roliček, které zajistěte provázkem, párátky či jinak, aby se nerozbalovaly.
V hrnci rozehřejte trochu sádla a osmahněte na něm ze všech stran dozlatova připravené závitky. Poté je opět z hrnce vyjměte a odložte je na chvíli stranou. Do tuku po restování závitků vhoďte nadrobno nakrájený špek a dvě očištěné a drobně nasekané cibule. Osmahněte je dozlatova a do základu přihoďte kuličky nového koření, černého pepře, dva nebo tři bobkové listy, 6 lžic láku z okurek a 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice.
Vše za stálého míchání restujte, dokud se neodpaří veškerá voda a v hrnci nezůstane opět pouze tuk. Ten zaprašte dvěma lžícemi hladké mouky a energicky míchejte, aby se mouka nepřipálila, ale vytvořila jemně zlatavou jíšku. Tu podlijte trochou vody a jíšku pečlivě rozmíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
Do hrnce vraťte také osmahnuté ptáčky a zalijte je vodou či vývarem tak, aby byly závitky téměř celé potopené. Přidejte sůl a pepř, zakryjte hrnec pokličkou a na mírném ohni duste, dokud ptáčky úplně nezměknou, což bude trvat kolem 1,5 až 2 hodin. V průběhu dušení obsah hrnce čas od času promíchejte, aby se mouka nepřipalovala ke dnu hrnce.
Asi ve dvou třetinách vaření ochutnejte omáčku a podle chuti ji případně dochuťte solí, pepřem nebo i trochou okurkového láku. Když se ptáčky dovaří, vyjměte z omáčky kuličky koření a bobkové listy a buďto rovnou podávejte, anebo ptáčky vyjměte z hrnce a omáčku podle chuti propasírujte přes sítko nebo případně rozmixujte tyčovým mixérem. Španělské ptáčky chutnají nejlépe s vařenou rýží nebo s domácím houskovým knedlíkem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.