Staročeská uhlířina

i Zdroj fotografie: Petra Pospíchalová
ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
30 minut
NÁROČNOST
Snadná

Staročeská uhlířina - postup přípravy

Uhlířova lepenice, nebo také havířina, házedlo, házedlo přes bidlo, případně jen přesbidlo, to všechno jsou lidové názvy jednoho tradičního staročeského jídla, které vzniklo v chudých domovech, a přitom nasytilo spoustu hladových krků. O svůj rodinný recept se podělila paní Petra Pospíchalová.
1. KROK

Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte je ve velkém množství osolené vody vařit. Je potřeba, aby v hrnci zbylo ještě dost místa, proto volte raději větší.

2. KROK

Zatímco se brambory vaří, smíchejte v misce hrubou mouku s práškem do pečiva, jedním vejcem, půl lžičkou soli a trochou vody a zadělejte soudržné těsto. Když jsou brambory téměř uvařené, odebírejte z těsta polévkovou lžící kousky, které vhazujte do hrnce s bramborami. Noky nechte vařit, dokud samy nevyplují na povrch a poté ještě chvíli, dokud nejsou hotové jak brambory, tak i noky.

3. KROK

Dovařené brambory a noky sceďte a vraťte je zpátky do hrnce. Vedle v pánvičce dozlatova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli (čím více cibule, tím více chuti) a přihoďte k nim škvarky. Pokud máte škvarků málo, anebo žádné, můžete použít na kostičky nakrájený špek.

4. KROK

Jakmile škvarky a špek pustí tuk a pěkně se opečou, vyklopte obsah pánve do hrnce s bramborami a noky. Vše podle chuti osolte a posypejte mletým kmínem, dobře promíchejte a podávejte s nakládanou okurkou, červenou řepou nebo jinou zeleninou.

Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 731 hlasů
Nahlásit chybu
61 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt