Šťavnatá vepřová pečínka - postup přípravy
Vepřové maso je chutné na mnoho různých způsobů. Přes veškeré steaky a rolády jsme málem zapomněli na starou dobrou klasickou vepřovou pečínku. Je to šťavnatá a svěží volba pro snadnou rodinnou večeři, ale i jako důstojný pokrm pro slavnostní tabuli. Poradíme vám, jak ochutit a připravit maso tak, že se vám budou sbíhat sliny už z dálky.
Ingredience
Návod na přípravu:
Maso důkladně omyjte pod tekoucí vodou a postavte ho na papírový ručník, aby nasákl veškerou přebytečnou vodu. Celý kus masa pak ještě otřete, aby na něm nezůstaly zbytky vody. Narušilo by to proces pečení.
Oloupejte stroužky česneku a nakrájejte je na tenké plátky. Vložte maso do mísy a posypejte ho solí a černým pepřem. Na několika místech ho nakrojte a získané kapsičky vyplňte plátky česneku.
Maso po celém povrchu namažte hořčicí a dejte na několik hodin chladit do lednice. Během této doby se příchuti koření krásně natáhnou do masa a rozleží se.
Po těchto několika hodinách marinování zabalte maso do alobalu tak, aby z něho při pečení nevytékala šťáva ven. Takto připravené maso vložte do pekáče a v troubě rozehřáté na 180 stupňů Celsia pečte asi hodinu.
Poté vyndejte pekáč z trouby, rozbalte maso tak, aby bylo co nejvíce odkryté, zvyšte teplotu na 200 stupňů Celsia a dopékejte dalších 10 minut, aby se vytvořila na povrchu krásná zlatavá a křupavá kůrčička.
Hotovou pečeni vyndejte z trouby, nechte lehce zchladnout, nakrájejte na zhruba centimetrové plátky a podávejte s knedlíkem a zavařeným kyselým zelím, anebo s bramborem a čerstvou zeleninou.
Poznámka:
Takto můžete připravit libovolný druh vepřového masa. Přímo skvěle chutná vepřová pečeně nebo bůček. Při marinování použijte kromě soli a pepře i další vaše oblíbené koření a případně i aromatické byliny pro vytvoření nových chuťových kombinací.