Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnaté masové šištičky

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Šťavnaté masové šištičky - postup přípravy

V dřívějších dobách bylo maso pochoutkou, kterou si lidé mohli dopřávat většinou jen o svátcích. Dnes už je ale jídla dostatek, a tak si můžeme i masa užít tolik, kolik jen si náš náročný a mlsný jazýček žádá. A protože pečené maso je sice dobré, ale občas by to také sneslo nějakou změnu, přinášíme vám recept na šťavnaté masové šišky opékané na pánvi, které jsou chutnou svačinkou pro přátelská setkání či milý doplněk k rodinné večeři. Zlatavé maličké šištičky skvěle chutnají rozložené na salátových listech a doplněné pikantní omáčkou. Když k nim ještě připravíte domácí houstičky na zakousnutí, bude efekt naprosto dokonalý.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Hovězí a vepřové maso dobře umyjte, nakrájejte ho na kostičky a rozemelte v kuchyňském robotu či na ručním mlýnku. Pokud chcete, můžete si samozřejmě koupit už mleté maso z obchodu.




Rozemleté maso vložte do hlubší mísy, přidejte k němu prolisované česnekové stroužky, posolte, popepřete a přidejte i papriku, případně jiné oblíbené koření. Všechny suroviny dobře promíchejte. Nejlépe to jde ručně.

Voňavou slaninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte je do mísy s mletým masem. Přidejte i bramborový škrob a ještě jednou důkladně propracujte, abyste suroviny důkladně propojili a získali tak homogenní hmotu. Tu pak vložte na 1,5 až 2 hodiny do lednice vychladit.

Do hlubokého talíře nasypejte polohrubou mouku. Vytáhněte z lednice vychlazené maso, rukou z něho odebírejte přibližně stejně velké kousky a tvarujte je do tvaru šištiček. Velikost záleží na vás, ale maličké vypadají nejlépe a dělají se nejrychleji.

Každou šišku pak obalte v mouce.

Na kamnech si rozpalte větší pánev a přidejte do ní malé množství rostlinného oleje, případně sádla. Do rozpáleného tuku pak vyrovnejte všechny masové šištičky a restujte tak dlouho, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Pak je podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a vařte zhruba 5 až 7 minut, aby byly hotové i uvnitř. Odstavte z ohně a vyjměte šištičky z pánve na talíř.

Podávejte čerstvé posypané bylinkami a podávané s grilovanou nebo čerstvou zeleninou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů