Sterilované bílé papriky - postup přípravy
Pokud nechcete v zimě kupovat drahé papriky, lze je jednoduchým způsobem uchovat ve sklenicích s kyselém nálevu. Určitě pro ně najdete využití nejen během zimního vaření.
Na papriky
Papriky zbavte stopky, zelené části a všech semen. Nijak je nekrájejte, nechte je v celku. Pouze je dobře omyjte. Poté je vložte do velké mísy, kam se všechny vejdou, a zalijte vroucí vodou. Nechte je v ní stát 7 až 10 minut. Poté vodu slijte.
Vezměte vždy dvě papriky a zasuňte je do sebe. Samozřejmě bude nejjednodušší, pokud budete vkládat o něco menší kus do většího. Takto připravenou zeleninu dejte do zavařovacích sklenic, ideálně o objemu 3 litry.
Do každé třílitrové sklenice dejte polévkovou lžíci soli a dvě lžičky 70procentního octa. Pokud máte klasický český 8procentní ocet, budete muset dát 17 lžiček. Pokud používáte sklenice jiné velikosti, poměr podle toho upravte. Poté do sklenice nalijte vařící vodu.
Sklenice zavíčkujte čistými víčky. Otočte je víčkem dolů, zabalte do deky a nechte pomalu chladnout. Po vychladnutí se dají skladovat i při pokojové teplotě a vydrží celou zimu.
Videopostup krok za krokem