Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Strouhaný jablkový koláč s pudinkem

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Strouhaný jablkový koláč s pudinkem - postup přípravy

Pokud máte doma pár jablek, přetvořte je ve vynikající strouhaný koláč. Sladkost ovoce si výborně rozumí s jemností pudinkového krému.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na jablka

Na pudink

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Smíchejte prosátou mouku se solí, práškem do pečiva, moučkovým a vanilkovým cukrem. Do promíchané směsi dejte 1 vejce a 1 žloutek a poté změklé máslo. Rukama vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 3 části, přičemž jedna bude o něco větší než ty zbývající. Dejte těsto do mísy, přikryjte ho fólií a dejte ho na 2 hodiny do mrazáku, aby zmrzlo a dalo se strouhat.

2. KROK

Jablka oloupejte, zbavte jádřince, nastrouhejte je na hrubém struhadle a dejte je do hrnce. Přidejte cukr (množství můžete upravit dle chuti a kyselosti jablek), přisypejte skořici a přilijte vodu. Vařte jablka 5 minut. Po uvaření všechnu vodu přeceďte a nechte jablka vychladnout.

3. KROK

Vejce s cukrem na puding vyšlehejte do pěny. Ochuťte je 1 lžičkou vanilkové pasty nebo 30 gramy vanilkového cukru, přidejte kukuřičný škrob (nebo vanilkový pudink) a asi 200 mililitrů mléka. Pečlivě promíchejte a pak přeceďte přes síto. Zbylé mléko dejte do hrnce a ohřejte, ale nesmí se vařit. Pak do něho vlijte směs se škrobem a za stálého míchaní uvařte pudink. Do horké směsi dejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Pudink nevařte dopředu, na plech se dává ještě teplý.

4. KROK

Vymažte plech máslem a vysypejte moukou. Na dno rovnoměrně nastrouhejte 2 menší části zmrzlého těsta. Na ně rozložte jablka a na ně rovnoměrně rozprostřete pudink. Na něj nastrouhejte poslední větší část těsta. Koláč dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte ho 40 minut. Po upečení ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté ho přikryjte fólií a dejte ztuhnout do lednice. Před podáváním ho posypejte moučkovým cukrem.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů