Strouhaný koláč s tvarohovou náplní - postup přípravy
Tvaroh je všestrannou ingrediencí, která se perfektně hodí do všemožných moučníků či dezertů. Vyzkoušejte jej v kombinaci s křehkým máslovým těstem, které jen podtrhuje jeho jemnost.
Na těsto
Na náplň
Do mísy dejte cukr, vejce a sůl a vše vyšlehejte. Poté do směsi zašlehejte změklé máslo a přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec přisypejte hladkou mouku s práškem do pečiva a rukou vypracujte hladké lesklé těsto. Rozdělte ho na 2 poloviny, zabalte je do fólie, jednu dejte do lednice a druhou do mrazáku.
Do mísy dejte tvaroh. K němu přidejte cukr, vejce, škrob a nakonec zakysanou smetanu. Vše důkladně promíchejte. Nakonec směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Připravte si hranatou formu o rozměrech 26×17 cm s odnímatelnými okraji. Na dno rukou rovnoměrně rozprostřete těsto z lednice. Na něj naneste tvarohovou náplň a zarovnejte ji stěrkou. Na ni poté rovnoměrně nastrouhejte nahrubo těsto z mrazáku. Vložte formu do předehřáté trouby na 180 °C a pečte koláč asi 40 minut. Zda je dostatečně propečený, zkontrolujte špejlí.