Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutá roláda s mákem, rozinkami a datlemi

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kynutá roláda s mákem, rozinkami a datlemi - postup přípravy

Vyrobit luxusní makovou roládu si vyžádá trochu práce, ale výsledek bude stát za to. A to obzvláště když do náplně přidáte rozinky a datle, které všemu dodají skvělou chuť.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na makovou náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Z 12 gramů čerstvého droždí, případně 4 gramů sušeného, 5 gramů cukru a vlažného mléka udělejte v misce kvásek a nechte ho několik minut stát. Mezitím si prosejte 250 gramů mouky (zbylých 50 gramů si schovejte) spolu se solí do mísy. Přidejte 125 gramů změklého másla a zbylých 20 gramů cukru a řádně rukou zpracujte do podoby jakési drobenky.

2. KROK

Do směsi přidejte jedno vejce a žloutek z druhého vejce (bílek si uschovejte). Přidejte kvásek a pečlivě těsto promíchejte. Zbylých 50 gramů mouky vysypte na vál a vyklopte na něj těsto. Pečlivě ho zpracujte rukama, dokud nebude vláčné. Po zpracování by těsto mělo držet tvar, pokud ne, přidejte trochu mouky a ještě hněťte. Těsto poté rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte na 1,5 hodiny do lednice.

3. KROK

Mezitím si připravte makovou náplň. Mák na 10 minut namočte do vařící vody. Po 10 minutách ho sceďte a spolu s cukrem dvakrát promelte v mlýnku na maso. Při druhém mletí do mlýnku přidejte i rozinky a datle. Směs dejte do pánve nebo hrnce s tlustým dnem, přidejte mléko a 30 až 40 minut vařte na mírném plameni a neustále míchejte. Směs by měla hezky zhoustnout. Pak ji nechte vychladnout.

4. KROK

Po 1,5 hodině vyndejte těsto z lednice a na pomoučněném válu vyválejte dva obdélníky. Vrchní stranu potřete bílkem, který vám zbyl z vejce, a rovnoměrně na ně rozložte vychladlou náplň. Před rolováním boky mírně zahněte dovnitř, aby mák nevylézal, a pečlivě těsto srolujte. Dejte obě rolády na plech s pečícím papírem, přikryjte fólií a na 35 minut je umístěte do lednice odpočinout.

5. KROK

Po vyjmutí z lednice obě rolády potřete zbytkem bílku. Udělejte do nich špejlí několik otvorů, aby mohl unikat horký vzduch a nedeformovaly se. Pečte při 180 °C zhruba 30 minut. Po vychladnutí je lze podávat, ale ještě lepší jsou druhý den, kdy se chutě náležitě proleží.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů